duminică, 29 iunie 2014

La inceputul

... lunii mai incepeam "povestea despre rosii".
Acum, la sfarsitul lunii iunie probabil ca scriu sfarsitul ei...

Ei, da, ceea ce toata lumea numeste "mana" porobabil ca s-a abatut si asupra gradinii mele...
Si, daca nu ar fi suficient atat, cred ca am descoperit si mult prea tarziu si nu stiu daca se va mai putea face ceva...
O parte din plante arata cam asa 

Pe drum de la tara pana acasa am citi despre mana... Daca as fi citit mai din timp...

Singurul lucru ce m-a dus mintea sa-l fac sambata a fost sa stropesc cu macerat de urzica. Si am citit ca am facut bine.
Apoi l-am rugat pe tata sa stropeasca marti cu zer si vineri iar cu urzica.
In timp ce scriu, la radio spune "de maine revin ploile"... Cu revin? Dar au lipsit o secunda?

Recunosc, sunt un pic suparata... Ma gandesc: "ce s-ar fi intamplat daca....", "dar daca...", "si poate ca daca ...."

Dragele de ele... erau pline de gogonici si erau tare frumoase...

Oricum, pentru la anu' am invatat:
1. dupa copilire, negresit stropire (dar nu m-am hotarat inca cu ce, probabil cu zer)
2. platate la distante mai mari,
3. urzica la greu

Insa, oricum, sunt tare mandra de mine ca totusi am reusit si atat (bine, rezultatul fiind 0, se poate spune ca nu am reusit nimic). 




18 comentarii:

  1. Interesant, dar si la mine, in gradina de la tara, a aparut un focar de mana - o planta atacata serios, frunze, portiuni din tulpina si codite gogonele inegrite, in rest, in jur, doar cateva frunze inegrite. Am stropit imediat cu lapte de alimentara, 1/3, si 2/3 apa, altceva nu am avut la indemana. Mi-a ajuns pentru 9 randurix12 plante din 13 randuri.
    Azi, la oras, am stropit toate solanaceele cu acelasi amestec. Am inceput pregatiri pentru ceaiul de coada calului (200 g planta uscata de anul trecut, inmuiate in 10 l apa, maine fierbere cca 1/2 ora la foc mic, apoi racire lenta 12 ore, poimaine, daca nu ploua aplicare. Voi pregati si ceai de feriga, apoi de usturoi.
    Sa speram ca dracul nu e chiar de tot negru...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.
    Voi citi si probabil ca voi incerca si eu tot ce ati scris (coada calului, usturoi...)
    Daca ma duceam week-end-ul trecut... probabil ca apucam sa "tratez" in faza incipienta... Dar n-am fost...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ana-Maria eu le am in curte si am fost vinery seara printer ele si le-am legat, nu aveau nimic, iar sambata au inceput sa se ingalbeneasca frunzele. La mine inca nu au gogonici. Caut si eu reteta aia cu urzuci poate reusesc s-o aplic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-a sunat mama... aproape ca plangea... au adunat un sac mare de gunoi cu gogonele stricate ...

      Reteta de urzici e usoara: macerat de urzica...
      Mai sunt si alte solutii bio: sa stropesti cu lapte sau zer, cu tataneasa, cu coada calului..

      Ștergere
    2. In principiu nu exista, in comertul din tara, substante de sinteza care sa trateze mana, doar unele care sa o previna.
      Iar ceaiurile din plante si laptele/zerul, asisderea. Daca este un mic atac, o vatra pe care se manifesta flagelul, plantele acestea trebuie eliminate, arse, restul culturii ar mai putea avea o sansa prin stropiri repetate. Urzica nu este antifungic. Antifungice sunt laptele/zerul, coada calului, ferigile, usturoiul, in principal.
      Anul acesta, daca nu avem o schimbare rapida si propice de vreme, care sa opreasca epidemia, nu vom avea rosii nici pentru mancare, nici vorba de bulion!
      Am cautat pe internet, atat in engleza cat si in franceza, nu am gasit solutie organica care sa vindece flagelul.

      Ștergere
    3. Frunzele care se ingalbenesc nu sunt, neaparat, mana. La mana frunzele sa inegresc, la inceput cate una, apoi se usuca portiuni din tulpini/ramuri, urmeaza coditele fructelor si, in final, fructele. Fotografiile din articol sunt edificatoare, chiar daca nu prezinta toate simptomele.

      Ștergere
    4. Simate domnule Nelu Craciun, multumesc tare mult pentru vizita si sfaturi.
      Acum, daca mai intrati aici, as vrea sa va intreb: vinetele, ardeii, se maneaza si ele? Deocamdata arata ok, parintii mei le-au stropit cu zer, dar exista riscul sa se maneze si ele?

      Ștergere
  4. Ai incercat sa le pui cercelusi de cupru?
    Pe langa stropiri poti sa incerci si cu cercelusii! Ale mele desi stau afara nu sunt manate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am auzit pana acum de "cercelusi de cupru". Pentru la anu' ma voi informa mai bine. Nu as fi crezut ca se poate sa se imbolnaveasca toate-toate...
      Multumesc pentru sfat.

      Ștergere
    2. Eu te sfatuiesc sa tai unde sunt manatesi sa lasi in pamant ce mai este viabil, o sa mai produca!
      Cerccelusul de cupru este o sarma de cupru care este trecuta prin firul de rosie si asigura plantei necesarul de cupru impotriva manei.

      Ștergere
    3. Multumesc tare mult.
      La anul sigur le voi pune cercei :))

      Ștergere
  5. Citisem pe internet un studiu despre "cercelusi". Concluzia a fost ca, fata de lotul martor, n-au adus nimic in plus. Ma pregatisem, in urma cu vreo doi ani, cu sarmulitele din cupru dar, citind studiul acela, am renuntat sa le mai folosesc.
    Pentru Ana-Maria: Mana tomatelor, produsa de Phytophthora infestans, afecteaza, in principal, tomatele si cartofii, dar nu se da in laturi nici de la ardei. Exista si boli ale altor plante, numite tot mana, dar produse de alte ciuperci. De exemplu mana castravetilor sau mana vinetelor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aha... asta explica ce s-a intamplat si cu cartofii :)
    Au disparut pur si simplu... Nici nu ne inchipuiam de ce. (sunt in alta parte a curtii, foarte departe de rosii...)

    RăspundețiȘtergere
  7. Au disparut numai vrejurile sau si tuberculii? Daca nu au disparut, cum sunt tuberculii? Relativ sanatosi sau imputiti precum gogonelele manate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa caut sambata asta... Nu am mai avut putere sa ma uit si la ei.

      Ștergere
  8. nu te mai gandi daca si daca si daca. ia situatia ca atare si ia masuri. asta e un risc pe care ni-l asumam toti cei care nu stropim cu chimicale. ba inca, la niste vecini a aparut si a facut ravagii, desi stropisera.
    prea multa apa a fost, fix la temperatura potrivita.
    curata rosiile, lasa-le numai varful de crestere. sa nu mai fie o frunza patata. tulpinile taie-le sub pata, arunca si gogonele stricate. tot ce strangi stricat, arde, ca altfel nu se distruge ciuperca aia.
    apoi stropeste cu zeama de urzica si lapte.
    or sa-si revina.
    si mie mi-a aparut in solar, de doua zile curat si stropesc cu urzici si lapte, se pare ca am scapat.
    iar in gradina e dezastru, abia azi o sa ma apuc de ea, sa vad daca mai scap ceva de acolo.
    nu pica in starea asta, se intampla :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate urzica nu e antifungic. Coada calului, usturoiul (se pare ca e cel mai bun), lapte/zer, feriga sunt antifungice (sper ca sesizati ca nu am scris fungicide), din alea nu prea exista, nici in chimia de sinteza. La mana rosiilor/cartofilor un rol important in reducerea flagelului il are schimbarea vremii. Sporii de mana sunt prezenti cam peste tot, doar anumite conditii meteo ii activeaza. Banuiesc ca aveti solarul deschis, daca afara aveti mana, vantul impinge prea multi spori in solar si afecteaza si rosiile din spatiul protejat, ceea ce nu ar prea trebui sa se intample. In gradina de la tara am avut o cultura de cca. 120 cuiburi de rosii, diverse soiuri, foarte frumoase. Sambata trecuta am gasit o mica vatra de mana, restul culturii nu a prea fost afectat, doar ici-colo cate o frunzulita inegrita. Am stropit cca. 90% din cultura cu lapte 1/3 si 2/3 apa, altceva nu am avut la indemana, fara sa curat frunzele afectate. Astazi constat stare de dezastru... Se pare ca laptele a avut oarece efect, pentru ca la rosiile nestropite am gasit mai multe ramuri frante, aproape la fiecare planta, pe cand la cele stropite doar la cca. 1/10 din plante. Oricum, boala a evoluat catastrofal. Astazi am curatat cat am putut de bine plantele, iar seara le-am stropit cu ceai de coada calului (200 g. plante uscate de anul trecut, cele de anul acesta abia acum incep sa devina active, tinute cca. 24 ore la inmuiat, apoi fierte la foc mic, cca. o ora, lasate sa se raceasca lent, filtrare prin ciorap de nylon, amestec 1/3 ceai si 2/3 apa tinuta la soare) Imi mai pun sperante doar in schimbarea vremii, care poate opri flagelul, stropirile cu ceaiuri, lapte, trebuiau facute preventiv. Se pare ca usturoiul + dafin are si efect curativ. Am initiat un purin de usturoi (15 catei curatati de pielita, taiati bucati, peste acestia se toarna 5 litri de apa fierbinte (50-90 grd. C) si se lasa la macerat, la soare, 5 zile. Apoi se filtreaza si se stropeste, fara diluare. La culturile afectate se repeta dupa 3 zile. Oricum se repeta dupa ploaie. Pentru efect preventiv se stropeste la 2-3 saptamani. Pentru imbunatatirea efectului, la cei 5 litri de macerat de usturoi se adauga 2 litri de apa in care au infuzat 50 grame de frunze de dafin verzi (fr. laurier saucier) si care se tin o zi la macerat.
      Succes!

      Ștergere
  9. Multumesc Iuliana.
    Astazi ma duc acolo si ma voi ocupa numai de gradina. Au stropit si ai mei cu zer, de trei ori pana acum. Imi e si teama de ce voi vedea...
    Imi pare rau ca ceva ce e al meu sufera si eu nu pot face nimic... asta e ideea...
    Multumesc tare mult.
    (rosiile de la tine erau foarte putin afectate acum o saptamana... sa vad acum ce-o fi... in visele mele urate, in ele imi mai pun un pic de speranta :) )

    RăspundețiȘtergere