luni, 28 iulie 2014

L-am dat

... pe Rocky la scoala :))
Ma rog, probabil ca la o "scoala de vara", dar are un instructor care se ocupa de el. Noi suntem foarte bucurosi ca am gasit asa oportunitate. El nu.

El si mama, care aproape sta numai pe langa poarta de cand il ia domnul acela, pana il aduce inapoi.
Mie mi-a placut de instructor, pare ca stie ce face, insa ma ingrijorez ca Rocky, de cand pleaca pana vine nu bea pic de apa (si sta cam de la 9 pana pe la 13-14, pe caldurile astea, si merge pe jos cam 2 km dus, doi intors...).
Sambata a fost prima zi "de scoala" si ne-a fost teama ca azi nu o sa mai vrea sa plece cu instructorul. Dar nu a vociferat, ba chiar s-a bucurat cand l-a vazut.
Ne e din ce in ce mai drag de el, daca se poate asa ceva :))
E foarte iubitor. Si e un alintat ce n-am vazut. Si noi, cu mama in frunte, continuam sa-l alintam. Insa si asculta, cand vrea el.
Spre exemplu, asteapta foarte cuminte pana ii pregatesti mancarea (desi stiu sigur ca pentru nasul lui mirosul de friptura era de irezistibil)
Primeste os, mai mereu, pe care-l savureaza, la propriu
Si s-a facut mare-mare, desi in greutate, de saptamana trecuta pare ca n-a mai crescut (24 kg, insa, daca am stiut eu care-i ala "greaban" si daca el a stat corect la masuratoare, are 55 cm pana la greaban)

Cam atat despre el.

Gradina de legume... un vis, nu altceva :))

Vanata alba cred ca are 1kg, iar cea neagra cred ca are 20 cm.
Problema care se ridica acum este: cand le culegem?
Ne-am dat seama cu totii ca nu stim cand e momentul sa le culegem... cand sunt "facute". Dupa indelungi cautari pe net, cica atunci cand sunt moi, dar mici prea moi, dar totusi moi... Pai cand? Asa ca am pipait si vanata asta alba mare, si una mai mica...spre comparatie... Da, aia mare pare a fi mai moale. Dar e suficient de moale? Daca ar trebui si mai moale... Grea agicultura asta.
Apoi am cules niste rosii, un ardei si niste castraveti, pentru salata
Salata a iesit delicioasa si am sunat o prietena sa ma laud. Si ma intreaba "pai s-au copt ardeii?". Chiar, s-au copt ardeii? Pentru ca toti sunt verzi la mine in gradina. Dar si in piata marea majoritate a ardeilor sunt verzi, (doar cei capia sunt rosii). Am dat fuga la "cutia gradinarului" sa caut plicul in care au fost semintele sa vad poza. M-am lamurit bustean: pe plic erau un ardei vrede, fix ca al meu si unul rosu. Si eu habar nu am daca am macat un ardei crud sau unul copt... De bun, a fost minunat... dar... (nici nu mi-as dori, din nestiinta, sa stam sa ne uitam la vinete si la ardei si ele sa se treaca, neculese... ca prea le-am asteptat :)) )

Asa, ici-colo, mai avem si-o rosie.

Oricum, nici nu mai poti spune ca ti s-au manat rosiile, ca toata lumea le are mai manate ca ale tale :))
Acum, serios vorbind, unul din cei doi vecini ai nostri avea niste rosii de-ti era mai mare dragul sa te uiti la ele. Cand ale noastre erau negre de sus pana jos ale lui erau verzi, frumoase, pline de gogonici. Dar s-a ocupat de ele... ceva ce n-am vazut. Le-a stropit mereu, dupa nush' ce schema, cu substante de nu le-am retinut numele... In adancul sufletului meu ma gandeam: uite, vezi, daca nu ma incapatanam cu urzica si cu zerul, poate... Am avut chiar momente cand m-am gandit ca la anu', pe o bucata de pamant am sa le stropesc si eu cu substante chimice... ca doar si din piata tot asa le luam...Ei toate au fost bune si foarte frumoase pana luni-marti. Sambata cand am ajuns acolo aproape ca nu mi-a venit sa cred ce am vazut. Mi s-a stans inima, stiind ce frumuseti vazusem cu numai o saptamana in urma, iar acum totul era negru...
Asa ca m-am linistit cu stropitul. Daca si stropite si nestropite tot acolo ajungi... solutia e un mic solar (pe care mi l-a promis sotul meu, cand taiam eu la rosiile mele manate si plangeam :)) acum sper sa se tina de cuvant :)) )
Porumbul a inceput sa ... ma rog, sa faca moate
Zmeura se coace mai greu decat ne-am dori noi
Avem si morcovi si pastarnac, pentru ciorbe (cam 3-4 ciorbe :)), pentru ca trebuie sa pui multi, ca-s mici )
Si, dupa atatea ploi, avem o colectie diversa si bogata de buruieni. Habar nu am de unde au mai iesit, pentru ca eu am curatat tot-tot, in ultimele doua week-end-uri, smulgand efectiv, cu radacini enorme, chiar si de 15 cm, tot ce era buruiana intre legumele mele. Si acum era puzderie de ele. Dar nici macar nu erau mici, sa zici ca abia au iesit. Erau mari, frumoase si unele aveau si seminte (sper eu necoapte inca).
Insa intre toate "plantele neplantate de mine" am si una care mi-e tare draga
Daca ar fi numai din astea, sincer de m-as supara :))







 


14 comentarii:

  1. He-he! Şi cu micul solar s-ar putea sa fie problema. Acolo usor se pot atinge 40-50 de grade. Daca nu esti acolo si nu actionezi la momentul potrivit. Rosiile isi opresc vegetatia la peste 35 de grade. Poate chiar mai repede. Nu ai mana, dar nici fructe. Mana moare (doar e o ciuperca, un organism viu) la peste 30 de grade si la umiditate mica. Nu vreau sa descurajez pe nimeni. Insa dupa un solar trebuie sa stai, poate chiar ora de ora. Spor.
    Iar vecinul, probabil ca nu a aplicat schema de stropire cum trebuie, sau nu a stropit cum trebuie, cu ce trebuie sau/si cand trebuie. In conditiile acestei veri a fost cam imposibil sa le stropesti (pe tomate scl) totdeauna cand trebuie.
    Si totusi am văzut, chiar şi astăzi, culturi de tomate roşii sănătoase. In aer liber.
    Am vazut si o cultura atacata, insa cu cateva plante sanatoase. Am scris despre asta, astazi, pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sambata trecuta vecinul a stropit plantele si-i spunea mamei ca, probabil, e ultima stropire, ca dupa ce dau in parg fructele nu le mai stropeste. Dupa ce a stropit, noaptea, a fost o ploaie teribila . Sambata trecuta rosiile lui erau o minunatie. Sambata asta, un dezastru...

      O sa ne gandim bine cu solarul... Nu am stiut ca peste 35 de grade nu le prieste... Probabil ca il vom face astfel incat sa putem inlatura folia... Nu stiu inca. Citim, cautam solutii.

      Ștergere
  2. Da, cicoare. E printre plantele mele preferate.

    RăspundețiȘtergere
  3. ioiii dragul de rocky e la scoala cind toti sunt in vacanta...''ce naspa''cum ar zice tineretul de azi!sper sa fi nimerit un "'profesor"'cumsecade care sa foloseasca doar metode ''ortodocxe'"cu rockyta!mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar "metode ortodoxe", suntem convinsi, pentru ca Rocky se bucura teribil cand il vede.
      Iar tata nu ar fi fost de acord sa i-l dea, daca avea cea mai mica suspiciune ca ar fi altfel. Tata nu accepta nici sa tipi la el... Nu ne-a lasat nici sa-i "bagam pe gat" vitaminele, pentru ca "traumatizam catelul" ( cu vitaminele suntem disperati-pur si simplu in orice i le-am baga, mananca ce-i place si scuipa bucatica de vitamina. Nici pisate puse in mancare... Nu se apropie de mancare... Ne-a disperat. Si-i trebuie calciu negresit....)

      Ștergere
    2. cum e la scoala rockyta?mai mergi si la univesrsitate?nu cred!dragul de tine,mirela

      Ștergere
    3. :)) la universitate... daca intra "la buget", ca noua ne-a cam dat bugetul peste cap :))
      La scoala e bine, multumim.
      S-a atasat foarte tare de instructor, il asteapta dimineata la poarta, plange la pranz cand il aduce acasa si el pleaca, iar vreo ora-doua dupa ce il aduce acasa este foarte atent la lesa si zgarda pe care le foloseste cand e cu instructorul.
      Suntem un pic gelosi ca il iubeste si pe domnul instructor, dar intr-un fel suntem foarte bucurosi pentru ca ne e clar ca nu foloseste "alte metode" decat "ortodoxe" in educarea lui :))

      Ștergere
  4. Daca te uiti cu atentie la vinete o sa vezi ca incep sa fie lucioase, iar daca le pipai sunt elastice. Atunci trebuie culese. Cele din poza ar trebui culese amandoua. Cele albe cand imbatranesc se fac galbene, iar cele negre se matuiesc. Ambele se intaresc la pipaire.

    ( komato, orange banana si azoychka? sa nu uiti sa recoltezi semintele:) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iuliana, draga mea, am sa recoltez seminte, dar habar nu am cum se numesc soiurile pe care le am. Cand mi le-ai dat tu, frumos etichetate, eram atat de euforica, atat de mandra de mine si atat de incantata, incat a pune eticheta mi s-a parut de prisos... Eram convinsa ca voi sti, sigur, ce am in gradina, ca doar e gradina mea, nu? :)) Am sa caut pe blogul tau si am sa incerc sa fac determinarea. Cred ca cele negre sunt azoychka si-s delicioase. Si au fost si foarte rezistente.
      Multumesc!

      Ștergere
    2. :))) cele negre sunt kumato. azoychka-s galbene si mari.

      Ștergere
    3. Tineam eu minte ceva... cu K erau... :))
      Multumesc frumos.
      PS: mor de necaz pentru ca "m-ai insarcinat" sa culeg seminte de la Mari de Dambovita si ma uit ca mata-n lemne si ma rog macar o rosie din acest soi sa am, sa o pastrez pentru seminte (pentru ca, de obicei, sunt om de cuvant). Si nu sunt sigura daca a supravietuit vreuna sau nu...

      Ștergere
  5. Ce smechera esti, mi-a sarit inima la titlul asta langa poza lui, pai se poate asa ceva!...
    Deci ii place la scoala, fain, soi bun! Ii doresc premiu'-ntai cu coronita!
    In privinta gradinii, mie imi suna (si imi miroase) a rai, nu-ti face tu griji, solutiile vor aparea odata cu experienta, ardeii verzi sunt copti daca iti place gustul lor si aroma (mie-mi plac ardeii foarte mult) iar rosiile sunt niste fitoase de felul lor, dar pentru o vina asa de mica zic sa nu le sanctionezi asa rau cu stropitul "chimic"...! Eu mi-as face sigur-sigur o mica sera, e buna la casa omului. Iar cu cicoarea, daca ai asa o simtire pentru dansa si-ti mai si creste spontan pe mosie, zic sa vezi la ce afectiuni e buna, fiindca se pare ca in preajma noastra cresc si noua ne plac plante care ni se potrivesc! Tot "buruienile" stiu ca "spun" multe despre sol, cam "spune-mi ce-ti creste spontan ca sa-ti spun ce sol ai". Ca sa vezi ce "desteapta" mi-s!!
    Spor in toate si pofta buna la roade proprii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca buruienile "spun" multe despre sol, ale mele striga din toti rarunchii ca am un sol foarte bun :))
      Acum, serios vorbind, nici nu are cum sa fie altfel, pentru ca de cel putin 9 ani nu s-a cultivat nimic pe el si a fost lasat in voia sortii lui. Adica a crescut ce a crescut, a murit, s-a transformat... Si asta se vede si in plantele pe care le-am pus. Au crescut foarte frumos, cu frunze mari si tulpini groase.
      Rocky se pare ca e silitor. Ieri a plecat cu instructorul fara lesa, spre disperarea mamei.

      Ștergere