duminică, 6 iulie 2014

La un pas

... de dezastru, probabil ca sunt rosiile mele, dar eu inca mai sper.

Vineri am ajuns noaptea, iar la lunima lanternei am vazut ce am vazut, dar sambata, la lumina soarelui...
Am intrat intre ele de dimineata. Am curatat tot ce era uscat, manat, sau cu pete. De la bucati de tulpina, pana la varfuri de frunza, de la gogonici pana la flori. Tot (sper eu). Am adunat doi saci mari de gunoi pe care nu i-am putut ridica de jos, a venit tata sa ii ia din gradina.
Dupa "operatiunea curatatul" gradina mea arata cam asa:

Saptamana trecuta a stropit tata de doua ori cu zer. Si mi se pare ca acel mucegai, sau ce-o fi, parca s-a uscat. Nu mai parea activ si, desi unele tulpini au pete negricioase pe ele, nu mi s-a parut ca le va afecta si mai tare. Pare ca pata aceea neagra s-a oprit din "lucru". Oi vedea daca am avut dreptate.

Maine, va stropi cu solutia recomandata de domnul Nelu Craciun, cea cu usturoi si cu frunze de dafin.
Inca mai sper ca macar doua-trei din ele sa-si revina si sa ne faca bucuria de a manca o rosie "de-a noastra".

Dintre toate, putin afectate, desi au fost in mijlocul focarului, au fost doua rosii chery galbene.
Rosiutele sunt cam cat o cireasa (daca nu mai mici) iar pe cea galbena de sus am cules-o astazi si am mancat-o :)) Cinci persoane :))

Si, ca sa nu am liniste nici saptamana asta, pe unele frunze ale ardeilor am gasit niste pete maronii!!!
De maine intra iar in actiune tata cu pompa si cu zerul. (cred ca la anu' ne luam si o vaca, pentru ca tare mari sperante am in zer... Solutia cu usturoi nu-mi ajunge decat pentru rosii. Maine incep procesul pentru alta, dar ce ma fac pentru ca dafinul meu si-a sacrificat absolut toate frunzele pentru rosii...)

Nici nu mai am curaj sa spun cat de frumosi erau ardeii si vinetele... pentru ca asa am facut si cu rosiile si saptamana viitoare le-am gasit cum le-am gasit...

2 comentarii:

  1. O situaţie asemănătoare am în grădina de la ţară. Ieri am toaletat şi eu cultura şi stropit-o cu ceai de coada calului. Soluţia de usturoi se pare că funcţionează şi fără frunzele de laur. Acestea au un rol cicatrizant. Aş fi stropit şi eu cu maceratul de usturoi, dar nu am pregătit decât 6 litri, care, nici acesta, n-a parcurs ciclul complet. Astăzi am iniţiat o cantitate de 15 litri, cât am nevoie pentru cultura din grădina de la ţară. Abia vineri sau sâmbătă voi putea stropi acolo, din nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau pentru gradina dumneavoastra de la tara...
    Daca saptamana trecuta vedeam totul negru, astazi, parca, vad si un pic de verde :). Mai am o speranta, mica-mica, dar exista.
    Va multumesc tare mult pentru toate sfaturile.

    RăspundețiȘtergere