luni, 6 aprilie 2015

Fila de jurnal 10

Cand luni, 06.04.2015
Stare de spirit
cumva bucuroasa. Desi astazi a plouat in Bucuresti ca intr-o veritabila zi de noiembrie, impresiile din week-end de la tara au mai luminat putin ziua.
Vremea Sincer vorbind, din punctul meu de vedere nu m-as supara sa ploua luni, marti si un pic miercuri. Insa de joi sa fie soare si frumos, pana duminica seara.
Poza saptamanii greu de ales, greu...
(am ales-o pe acestasta pentru ca imi place teribil cum creste bobocul protejat de frunze)
Gradina de legume o minunatie :)
Salata... v-am spus ca am plantat samanta cu samanta, la distanta... Nu m-ati crezut, nu-i asa? :) Ei, mai sus aveti dovada :)
M-am mirat totusi ca samanta de salata, infim de mica, a razbit si a rasarit. Acum sper sa mancam salata din gradina noastra :)
 Cea facuta rasad de mine si apoi pusa in gradina... saraca de ea, chiar daca o apuca sa creasca, eu nu o sa am putere sa mananc din ea, la cat de chinuita a fost... Probabil ca merge chestia asta cu rasadul in solar, dar cum am pus-o eu acum trei saptamani (sau poate o luna) in gradina... noaptea ingheta, ziua ii mai dadea o frunzulita, care iar ingheta... si tot asa...
Si nici spanac nu o sa mai pun rasad :)


Aici avem ridichi. Tot de mine puse si tot cu grija, la distanta :) Trag speranta ca si ridichi voi manca anu' asta :)
 Mazare... am pus in doua randuri, la diferenta de doua saptamani. Insa toata arata ca cea de mai sus. Indiferent cand am pus-o eu, ea a rasarit cand i-a fost bine. Deci musai sa tin minte ca la anu', mai devreme de 15-20 martie sa nu mai pun. Am mai pus cateva randulete sambata asta. Si am terminat semintele de mazare. Poate am sa mai cumpar cateva...
 Aici avem bob si acum imi dau seama ca mai trebuia sa mai pun si din el un rand-doua... dar am uitat... Imi place foarte tare poza asta. Parca doar vrea sa arunce un ochi sa vada cum e vremea, daca a sosit timpul :)
 Loboda :) Lumea a ras de mine... cica loboda creste ea, asa, unde-i vine. Dar daca la mine nu i-a venit, a trebuit sa o plantez eu, nu? Si uite ca mi-a iesit.
 Spanacul din rasad ... chinuit, nu gluma... tare mi-e mila de el ca l-am supus la asa cazne...
Ceapa (sau poate usturoi) plantate de parintii mei acum doua saptamani.
Pentru ca mai avem si ceapa si usturoi plantate de tata in toamna :)
Ce-am mai plantat... leustean. Am cumparat din piata in pahare, sper sa avem parte de el. Al nostru, o tufa imensa, aflata cam la mijlocul gardului de mai sus a disparut pur si simplu... Nu ne explicam ce s-a intamplat, dar nu mai e.
Via si livada  via nu da semne ca s-ar trezi la viata.  A fost taiata, a fost legata, urmeaza sa fie sapata.
Livada insa... livada s-a trezit




Florile


 Narcisele acestea imi plac foarte mult. Am curtea plina de ele si parca tot as mai vrea :) Nu au iesit toti bulbii pe care i-am pus, unii inca nu au inflorit, dar astea care sunt mi-au umplut sufletul de frumos. Tare le iubesc...



 Banuteii astia doi (ca doar doi sunt) au fost surpriza-surprizelor. In noiembrie am aruncat seminte din niste plicuri pur si simplu prin curte. Fara niciun gand, doar ca sa nu imi para rau ca am dat bani pe ele si nu le-am pus. Asa aveam scuza ca eu le-am pus, dar n-au rasarit. Ei uite, astia doi au rasarit. Plina de speranta m-am tot uitat sa vad daca o fi mai rasarit si altceva. Nu am reusit sa-mi dau seama, dar cine stie...
 Bujori cresc greu...
Iar aici hortensia care se pare ca n-a murit. Si tare ma bucur. Adevarul e ca i-am si gasit un loc potrivit (e umbrita de o botlta de vie, cam in calea lui Rocky, dar calea lui e peste tot, asa ca nu puteam sa-i gasesc loc mai bun. Macar aici unde e ea plantata, Rocky trece incet, nu alearga, pentru ca e cuvma langa iesirea din casa si nu prinde viteza pana-n ea).
Plante la ghiveci  cu gandul la blog am pozat leandrii mei
Plante aromate si medicinale  nu le-am mai bagat in seama. Salvie inca n-am mai pus, dar promit ca voi pune.
Animalutele curtii 
Avem 14 sau 15 gaini (nu stiu sigur niciodata). Si au cam 7-8 cuibare. Dar ele il prefera pe asta, iar cand nu se mai pot tine si aici sus nu au loc, oua undeva sub o iesle (si pentru ca se spargeau ouale le-au pus ai mei paie si acolo)

Pe cocos vi l-am aratat ieri, dar nu ma pot abtine
Acum l-am observat si eu mai bine. Mi se pare incredibil: el chiar are grija de gainile lui. Le cheama si stau grupate toate. Cand trece Rocky pe langa ele in fuga, el face un pas-doi cumva sa-i iasa in cale sa-l ocoleasca (pe el si implicit pe ele)... Pe bune, m-a uimit. Bine, m-au uimit si gainile... Fata de anul trecut  le-au schimbat camera in care dorm. Si din camera aceea ies intr-o curticica gard in gard cu curticica in care au stat anul trecut, care curticica are gard comun cu livada. Ei, tata le-a scos doua uluci din fiecare gard si ele au invatat pe unde s-o ia sa se duca oriunde au voie. Si voie au... pentru ca dupa indelungi deliberari am reusit sa gasim raspuns la intrebarea "ce sa tinem libere? Gainile sau legumele?" Asa ca am ingradit gradina cu legume, iar gainile au voie in toata livada :)

Pentru ca-mi era un dor de Rocky de nu mai puteam, i-am cumparat doua mingii. Una i-am dat-o vineri seara cand am ajuns. Ce s-a mai bucurat... Insa dupa maxim doua minute mingea a inceput sa fasaie si el se invartea pe langa ea si o latra... pana a atacat-o definitiv si s-a linistit
Pe a doua m-a rugat tata sa nu i-o mai dau, pentru ca vrea sa-l invete sa se joace cu ele fara sa le mai sparga (eu nu cred ca va reusi, dar sunt convinsa ca a doua va rezista mai mult de doua minute pentru ca Rocky are mare incredere in tata si parca vrea sa faca tot ce-i spune el ... astept vesti... Oricum ii caut o minge mare dar ca cele de tenis. Mici de tenis, care chitaie sau nu are o multime. Si se joaca foarte frumos cu ele, dar tin eu mortis sa aiba si una mare :) )In bucatarie si camara liniste totala. Mancam doua-trei zile ce ne-a gatit mama si ne-a dat la pachet, o zi vedem noi si apoi mergem inapoi.
Ma informez nu prea am mai avut vreme. Citesc cu drag multe bloguri de gradinarit, pe unele fete parca le cunosc de-o viata si ma uit cu mare drag ce-au mai facut, ce a rasarit, ce au mai facut... Ma si motiveaza cand vad ca nu numai la mine e greu :)
In plan pentru saptamana ce urmeaza  nu stiu ce sa zic... in week-end-ul urmator e Patele, insa vineri si sambata cred ca se poate lucra (bine, vineri pot lucra eu, pentru ca vreau sa plec acolo de joi seara. ). Solarul nostru nu mai are cale de intoarcere
dar mai e de lucru la el cel putin cat pana acum, adica cel putin o zi intreaga...Si asta doar scheletul... Apoi folia, apoi aratul, apoi sistemul de irigare si folia contra buruienilor (ma uitam la uratele astea de buruieni si-mi ziceam in gand, de frica sa nu ma auda si sa se mute "ce va asteapta pe voi....").

Cam asta am facut la "tara noastra". Tare imi place acolo. Tare bine e cand ajungem si tare rau cand plecam... Iar Rocky simte ca ne pregatim sine urmareste la fiecare pas, pe toti trei... Duminica cum a prins o usa deschisa la masina s-a urcat :)




6 comentarii:

  1. cu leusteanul am patit-o si noi - ne-au disparut efectiv doua tufe. de pe net am aflat ca n-ar trai decat 3 ani o tufa - sincer, eu nu prea cred -, cert e faptul ca, desi e planta perena, nu traieste la nesfarsit, trebuie puse seminte din cand in cand pentru formarea de buturi noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da... nu stiu ce sa cred...
    Anul trecut acea tufa (cea mai mare pe care am vazut-o eu vreodata) a fost super-frumoasa. Sa dispara asa... pur si simplu...ne-am mirat (si suparat).
    Acum am pus cam 10 "cuiburi" sau cum s-o numi. A luat si mama de la doua vecine, am luat si eu din piata... Am plantat 5 bucati mai la soare (pentru ca la soare mi-au spus cei de la care am cumparat eu ca trebuie pus) si cam 5 la umbra (pentru ca la umbra era tufa noastra). Speram ca macar una-doua din ele sa se prinda...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos e Rocky la volan!. Parca ar vrea sa conduca el ca nu cumva sa-l lasati iar la tara, desi daca ar putea intelege ca va intoarceti la bloc si nu mai are curte si gaini pe care sa le alerge, cred ca s-ar lipsi imediat de plecare. Sunt curioasa daca reuseste tatal tau sa-l invete cum sa se joace cu mingiile. Am avut si noi aceeasi problema cu ele anul trecut cand fetele s-au trezit fara mingiile aproape noi nouteca au intrat in coltii lui Nero.
    Abia astept sa infloreasca si la mine pomii. Ce este cel cu floarea roz? Mar, piersic? Florile sunt superbe, toate, inclusiv leandrii. IMi plac in mod deosebit zambilele albe. N-am vazut pana acum atat de mult intr-un singur loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o luam pe rand :)
      Cel cu floarea roz este un piersic, basca un piersic salbatic, adica din cel care face niste urate de fructe, dar cu miezul rosu si extraordinar de parfumate.
      Zambilele albe sunt mostenite. Sunt mai multe tufe si sunt dese asa pentru ca nu au fost rarite de foarte multi ani. Anul trecut cand am vrut sa le scot nu am mai stiut unde fusesera, asa ca anul asta am pus niste pari (pari de-a dreptul, sa reziste de Rocky pana mai prin vara)

      Cu tata, Rocky e ca un elev silitor care soarbe cuvintele profesorului :) S-a creat intre ei o relatie absolut speciala si parca stie ca tata il invata numai de bine. Cand ii vorbeste, il asculta cu mare atentie, poate sa se intample orice pe langa el. (bine... astea in anumite momente, pentru ca daca e el agitat de ceva, poti sa faci tu ce vrei, ca nu te baga in seama :) ) De aceea cred ca a doua minge va dura mai mult putin. Dar cu siguranta o va sparge si pe ea :)

      Ștergere
  4. Foarte frumos la "tara voastra"! Sa stii ca asteptam poze noi. :)
    Sporuri mari in continuare. Please, pupa-l pe Rocky din partea mea ca tare drag imi este de el. :) Un nazdravan. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa-l pup si din partea ta :) ca il pup mereu (si dupa ce-l pup ma gandesc "oare de la varsta e? :) ) Dar imi place teribil sa-l iau de falci si sa-l pup intre urechi :) (sper sa nu citeasca nimeni comentariile astea... ca reputatia mea... :)) )

      Da, e foarte frumos la "tara noastra". Poate pentru ca-i a noastra, dar tare bine ne simtim acolo...

      Ștergere