luni, 13 aprilie 2015

Fila de jurnal 11

Cand luni, 13.04.2015. A doua zi de Paste.
Stare de spirit: euforica... Acum am sosit de la tara.
Vremea: nici nu am curaj sa spun ca vremea a fost de vis... Am ajuns la tara vineri dimineata si am plecat luni seara, iar vremea a fost super-frumoasa...
Poza saptamanii:  
Astazi Rocky implineste un an si o luna :) Desi nu-i cea mai reusita poza, trebuia mentionata aceasta importanta zi :)  
Gradina de legume: mi se pare ireala.
 (aici am spanacul si salata din rasad, care abia acum au inceput sa-si dea seama ce-i cu ele pe lumea asta, apoi loboda, apoi ridichi, apoi bob, apoi mazare. Stratul asta, primul facut, asa cu de toate si colorat imi e tare-tare drag)
 (alt bob, pus la doua saptamani fata de cel din poza precedenta. Ei, bobul creste vazand cu ochii, de la-zi-la-zi De vineri de cand am ajuns pana azi parca si-a dublat dimensiunile. Parca e un Fat-Frumos. Sa vad cum am sa-l apar de afide, ca si ele iubesc la nebunie bobul...)
 (ceapa sau usturoi, pus acum trei saptamani)
  (doua randuri de ridichi - sa nu-mi spuneti ca nu-s drepte randurile :), si apoi parca salata si dupa spanac sau poate mangold - dar nici nu mai conteaza- si dupa ceapa :) Nu stiu de ce au pus parintii mei atata ceapa :) Insa tata zice ca anul trecut doar ceapa a iesit si ca sa fie sigur ca vom produce ceva a pus multa ceapa :). Eu cred ca adevarul e ca noi nestiind cam cum sta treaba, am luat muuuult arpagic si daca tot era luat ce era sa mai faca... l-au plantat si gata. O sa mancam ceapa cu usturoi si gata :)
Via si livada: In vie inca nicio miscare.
In livada insa se intampla lucruri minunate :)
asa e pe jos
si asa e pe sus
Au inflorit, dragii de ei, vreo doi ciresi, un piersic, un cais, toti pusi in primavara trecuta. Merii au boboci






Prunii vad ca abia acum incep sa formeze boboci. Iar parul mare din fata casei e plin-plin de boboci. Acum stiind ce imense de pere face mi se par mult prea multi boboci. Sigur nu le va putea tine pe toate si o sa ne para rau dupa fiecare paruta cazuta...
Sa speram ca nu va mai fi niciun inchet, nicio bruma mai puternica... Bruma e in fiecare dimineata (azi a fost un strat mai mic, dar sambata si duminica pe jos era totul alb. Apa lui Rocky din castronul de afara era inghetata... Insa pare ca nu a afectat pana acum copaceii. 
Florile: ce-mi place.... ce-mi place...
Am in curtea mea narcise. Multe si frumoase.
 (asta inca nu s-a deschis definitiv si mai am doua-trei modele care inca sunt doar boboci)


(din astea albe am cateva tufe imense, care trebuiesc musai scoase si separate anul acesta)
Am doi crini, pusi anul trecut si pe care-i credeam dispaturi. Eu i-am pus, ei au rasarit si tata s-a gandit sa mai adauge pamant. Moment in care ei au disparut si gata. Ei uite, anul asta au rasarit. Si pentru ca noi nu-i observam a sapat Rocky la radacina lor ca sa ne atraga atentia :) (bine, au fost cam 10-12 bulbi de crini pusi anul trecut si doar astia doi vad ca au dat iar. In schimb crimii pusi in toamna... nu si-au facut aparitia si cred ca nici nu o sa mai apara...
Tot la capitolul surprize placute este o clematita, disparuta si ea la un timp dupa ce am plantat-o. Ei uite ca a revenit la sentimente mai bune
Restul de clematite par OK si sunt pline de boboci. Abia le astept (desi sunt inca micute, dar daca au trecut iarna asta...)
Intr-o parte a curtii unde au mai pus pamant, am aruncat eu seminte in toamna de mai multe feluri de flori. Si acum iau fiecare plantuta in parte, o analizez si nu stiu daca sa o smulg sau sa o las...

(acesta, spre exemplu e caldarusa sau nu? ...)


(pana la urma anumite buruieni nu ma deranjeaza... insa ma exaspereaza "stevia porceasca"... daca nu reusesc s-o starpesc am sa folosesc un ierbicid, ca nu am incotro. Desi am scos roabe intregi, desi i-am rupt tot ce-a fost floare inainte sa infloreasca, e mult mai multa ca anul trecut... livada e plina... in curtea din fata e multa...
Spre exemplificare de buruiana care nu ma deranjeaza
Si sa nu uit:
flitillaria (cu regretul ca cea cu flori mari, portocalii, numita si Floarea Pastelui nu a iesit niciun bulb din cinci cati mi-am luat, pentru ca tare-mi doresc...)
 lalele pe care abia le astept inflorite
 ei... acum imi scapa... dar tot o floare frumusica
si un soi de ghiocel pe care-l ador pur-si-simplu si tare ma bucur ca-l am in curtea mea. Abia astept sa infloreasca :)


Plante la ghiveci: abia de am avut timp sa le ud...
Plante aromate si medicinale: ma benoclez dupa niste menta... I-a dat o vecina tatalui meu niste radacini si mi-e tare greu sa cred ca nici asa nu o sa pot sa prasesc menta in gradina... Insa radacinile acelea sunt puse de mai bine de trei saptamani si nici vorba sa dea semne de viata...
Animalutele curtii: Cele 14 gaini ale noastre fac si 13 oua pe zi :). Insa curand cared ca vom avea 14 gaini si 15 oua, pentru ca si cocosul cotcodaceste mai tare ca ele :)
Alt animalut drag-drag e Rocky. Insa iar ne-a facut sa stam cu inima la gura, pentru ca vineri cand am ajuns iar s-a lovit la o labuta si a sangerat... Cand ajungem noi acolo nu mai stie ce sa faca. Alearga de nu mai poate, cu o viteza uimitoare (de ne e teama ca din fuga aia nebuna sa nu sara gardul), nu tine cont de nimic si ca atare a calcat in ceva si ... Ni s-a pus pe suflet si toate zilele astea am stat cu gura pe el "incet Rocky", "nu e voie Rocky" pentru ca daca i se pare lui ceva... cand demareaza... zici ca e la curse. Insa el nu a schiopatat, nu a plans, nu parea ca sufera. Insa eu duminica am tot dat ocol la curte si am adunat ce mi s-a parut mie ca ar putea sa-l raneasca... Insa curtea e imensa, el are acces peste tot... isi ia cate un lemn si-l roade si face aschii... nu stiu cum am putea face. Mi-a trecut prin cap si sa-l tinem inchis in tarc, dar cred ca l-am omori...El e obisnuit sa aiba acces oriunde, nu e niciun loc unde el nu are voie, nu sta singur nicio secunda... exclus sa-l tinem inchis (bine, asta cu inchisul cand sangera el si nu puteam sa-l facem sa stea cuminte pana ii trecea...)
In bucatarie si camara: nu am intrat in bucatarie, fiind la mama :) Insa mi s-a parut minunat ca a folosit in bucatarie ceapa si usturoi productie proprie :)

Ma informez: nu cred ca mai am timp sa ma mai informez saptamana asta... Am de lucru mult...
In plan pentru saptamana ce urmeaza: In week-end-ul viitor eu voi sta acasa. Va merge sotul meu sa termine solarul pentru ca nu i-au ajuns doua zile sa-l termine... Acum arata aproape gata
insa el spune ca mai sunt o multime de chestii de facut. Si eu il cred :)
Problema mare e ca rosiile mele mai au putin si infloresc... Sper sa termine el totul week-end-ul urmator si eu, peste doua saptamani, sa pot sa-l populez.
Pana atunci mai e... imi doresc rabdare :)

Hristos a inviat!


12 comentarii:

  1. Adevarat a inviat!

    Cuvintele sunt de prisos, este minunat ce ai tu acolo. Deschid blogul tau, si-l deschid des :) ca sa vad bucurie, implinire si Oameni foarte harnici. Vad ca se poate, indiferent de vreme, de vremuri si tot ce mai traim noi astazi. Sanatate multa draga mea, sa aveti spor in tot ce faceti.

    Ella

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult Ella. Sanatate multa va dorim si noi si va imbratisam cu drag.
    Tu stii cat mi-am dorit eu o bucatica de pamant. Acum, ca pe bucatica aceea de pamant, pe care o consider foarte a mea, a mea dintotdeauna, acum ca acolo infloreste o floare, infloreste un copac, creste o frunza la o salata, mi se pare o realizare imensa a mea, foarte a mea. Acolo e refugiul meu, acolo pot visa frumos, acolo mi se implinesc visele (o clematita plina de boboci... un ghiocel ce sta sa infloreasca... ).
    Iti multumesc pentru vizita si te astept cu drag oricand aici si, poate, intr-o zi, si acolo :) (chiar ieri, in drum spre casa ma gandeam la tine pentru ca-mi priveam copilul care poarta numai cerceii de la tine).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta. Sa-i poarte sanatoasa si mereu vesela. Eu o iau ca o invitatie si sper ca se vor intalni "perechile de cercei" :))) Stii ca si Didi are unii exact la fel si ii iubeste la fel de mult.
      Fiindca ne stim de atatia ani, inteleg perfect ce spui prin "foarte a mea" si meriti ca acea gradina sa fie foarte a ta. Te imbratisez cu drag.

      Ștergere
    2. Stim ca are si Didi unii la fel :)
      I-am citit Anei Maria ce ai scris si-a spus "ce-ar fi?" (sa se intalneasca "perechile de cercei) :) Sa ne fie sanatoase fetele... ca cine stie ce drum le este rezervat? Numai sa ne rugam sa le fie drumul lin si luminat.
      Si eu te imbratisez cu drag.

      Ștergere
  3. Adevarat a inviat! Ana-Maria, sa stii ca abia asteptam sa vad cum ai gasit "tara voastra".
    La multi ani, Rocky!
    Totul este foarte frumos si mi-au placut foarte mult pozele!

    Sambata am repicat si eu rasadurile de craite si rosii. Semintele de rosii le-am luat de la Vasi. Ma gandeam la tine cand povesteai ca nu mai poti de atata repicat. Si eu am stat doar 4 ore. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :)
    Sa ai spor in ce faci iar rasadurile repicate sa-ti creasca mari si sa te bucure de roade.

    Si eu te asteptam in vizita :)
    Numai bine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos. Anul acesta sunt foarte incantata de ele. Desi le-am pus mai tarziu, sper sa am noroc.

    RăspundețiȘtergere
  6. A trebuit sa ma chinui sa citesc e ai scris. Imi fugeau mereu ochii la poze, studiam, admiram si ma bucuram pentru tot cei ai tu acolo in gradina ta. Am admirat pana si cusca lui Rocky, cu numele pe ea.
    In zona de flori am patit si eu ca tine. Am aruncat acolo multe seminte de flori de tot felul si acum ma uit ca si tine la ceea ce a rasarit: oare sunt flori sau buruieni. Nu ne ramane decat sa asteptam sa vedem daca infloresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cusca lui Rocky este doar de decor in curte. Nu a intrat niciodata in ea. Dar niciodata :))

      Sa stii ca asa sunt si eu cu pozele voastre. Ma uit la ele, ma bucur pentru fiecare poza de parca ar fi ale mele toate. Si am si de invatat din ele. Abia astept sa postati ceva sa vad pozele :)

      Cu florile-balarii... asteptam, ca nu avem incotro... Ar fi prea mare surpriza ca macar 10% din ce a rasarit la mine sa fie flori :)

      Ștergere
  7. ai grija ce-ti doresti, ca -ar putea sa ti se intample :) ai coltul tau de rai, mai e un pas - sa te muti definitiv acolo. mult ma bucur pentru tine!
    (planta nu cred ca-i caldarusa, mai repede o floare galbena din flora spontana, usor invaziva. si eu ador papadiile in vremea asta, dar stiu ca peste 2 saptamani iar voi incepe sa le urasc).

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa e... coltul meu de Rai... :)

    Mi-ai spulberat toate sperantele cu caldarusa... Atat de mult imi plac... iar cand vreau sa pun seminte si imi dau seama ca abia peste doi ani vor inflori...

    Multumesc tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum de-abia vad ce ai scris despre papadie. ma intrebam de ce nu o culegi. Frunzele se pot manca pe post de salata, dar au un gust amarui si mie personal nu-mi place, dar bunicul meu mananca. Iar florile - eu le fac mierede de papadie; are gustul si culoarea mierei de albine si e perfecta pt cei alergici la cea din urma.

    RăspundețiȘtergere