marți, 28 iunie 2016

Scriam acum doi ani

... un scurt "tratat" despre buburuze https://jurnaldeminigradinar.blogspot.ro/2014/06/scurt-tratat-despre-buburuze.html
Ei, week-end-ul trecut mi-a fost dat sa vad cum se "naste" o buburuza :), cred.
In solar, pe  frunza unei vineta am vazut o "formatiune", moarta mi s-a parut, despre care nu mi-am dat seama daca este larva de gandac de colorado sau pupa de buburuza... Am luat la analizat frunzele vinetelor si n-am gasit niciun gandac de colorado. Si nici oua de-ale lor... Asa ca mi-am zis "oricum e moarta, orice-ar fi" si mi-am vazut de treaba.
Numai ca atunci cand m-am dus afara sa pozez plantele de acolo, am dat de urmatorul "tablou"
Am rupt repede frunza pentru ca era intr-o pozitie imposibil de pozat. Cred ca fix atunci "iesise" buburuza aceea. Pupa era prinsa de frunza cu "dintii" aceeia din fata si era la fel ca cea din solar (si-am rasuflat usurata).

 Buburuza era foarte vioaie

 Nu avea nicio pata de nicio culoare iar carcasa aceea care o acopera (pe care sunt punctele de obicei) era aproape transparenta. Aripile si le-a strans incet-incet, mai intai una si apoi pe cealalta.


 Si desi nu era de culoarea consacrata, cred ca in timp va deveni o buburuza rosie, autohtona (dintr-un comentariu la prima mea postare despre ele am aflat ca cele autohtone au doar 7 puncte, iar cele de toate culorile, cu puncte mai multe sau mai putine sunt "importate" si le distrug pe ale noastre.
Insa eu anul acesta am vazut numai de-ale noastre
si tare ma bucur.

Si tot o "observatie" proprie: acum doi ani era puzderie de buburuze de import. Anul trecut am vazut doar foarte putine, tot imigrante. Anul acesta am vazut multe larve de buburuze si cateva autohtone.
Sper sa-si refaca populatia si sper sa le "invinga" pe cele din import.
Am zis!

2 comentarii:

  1. Buna dimineata,interesanta si inedita postarea. Sa speram ca pana la urma,indiferent de origine, buburuzele vor ramane aceleasi ajutoare nepretuite ale gradinarilor in lupta cu "invadatorii recoltelor".
    O zi minunata va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. O zi minunata va doresc si eu!
    Asa cum spuneti, "indiferent de origine", dar parca mai incantata sunt cand vad buburuze de-ale noastre :)

    RăspundețiȘtergere