luni, 25 iulie 2016

Despre rosii

se tot vorbeste. Anul acesta vad ca vorbim despre rosii uriase :)Desi le consider un dar divin (adica nu cred ca au crescut asa frumos pentru ca am facut noi ceva special) ma bucur tare mult de ele
Am venit acasa cu una de 1036 g, am mai mancat la tara inca una de 1014g si mai sunt doua-trei, dupa puterea mea de a aproxima, mai mari, iar una absolut imensa. Aceasta absolut imensa nu era coapta 100% si nu am vrut s-o iau asa, si nu cred ca o mai prind eu (sa o pozez :) ) ...
Dar si imense, si mici, sunt absolut delicioase, iar asa ceva n-a lipsit de pe nicio masa (dimineata, pranz, seara)
(aici am si rosii de la Vasi si de la Iuliana pentru care le multumesc tare-tare) 
Anul acesta ne-am ocupat mai bine de udat si ca atare toate au crescut "ca din apa".
Telina mea ma uimeste rau de tot


Acum doua saptamani am taiat-o definitiv, lasandu-i doar o tija, in mijloc. Acum era precum in poze si am purces iar la o taiere drastica. (a... si tijele pe care le-am pus la murat cu ardei iute... un deliciu).
Ardeii iuti si bulgaresti au productie, nu gluma



Si pentru ca ardeii bulgaresti sunt foarte greu de bagat in borcan, ca atare, mi-am stors mintile, m-am gandit la o reteta cu ei taiati, am cautat pe net si am gasit un fel de salata cu ardei iuti si bulgaresti, gogosari si ceapa care promite. Asa ca ieri am curatat ardeii de seminte (daca facem o treaba, s-o facem responsabil, zic) si am pregatit salata. Daca as mai fi avut tulpini de telina as fi pus, dar tot ce am taiat le-am dat. Dar nu-i timpul pierdut :)

O alta mare realizare (pentru mine) physalis

Din primul an am dorit physalis si uite, ca acum am. Nu stiu ce-am sa fac, pentru ca maestra in cofetarie, sa fac tort si sa-l ornez, nu sunt... gustul nu m-a dat pe spate... insa am vrut physalis, am physalis :)
Si inca o mare-mare realizare (pana acum) conopida :)

Mai bine am vazut "productia" acum, in poze, fiindca am folosit zoom mare :)
Citisem ca trebuie "legate" frunzele, pentru a sta capatanile la umbra, sa nu infloreasca, ceea ce am si executat


Cam atat despre gradina de legume.
Gradina de flori incearca sa tina pasul. Tot asa, de trei ani mi-am dorit crini si-am cumparat multi... Ei, acum am un crin
Poze n-am prea facut multe. Am avut musafiri, cu un copil de 11 ani. Am avut mari emotii in ceea ce-l priveste pe Rocky si-am cam stat cu ochii pe el, insa a dat inca o data dovada ca este un super-catel. Dupa ce a inteles ca musafirii au intrat in curtea noastra cu acordul nostru nu a mai avut treaba cu ei. Doar sa fie lasat in pace. Sa nu-l strige si, mai ales, sa nu puna mana pe el. Ei, daca baiatul meu iubit a inteles ca oamnenii aia ai voie in curtea lui (desi stiu sigur ca nu i-a convenit prea tare), baiatul nasilor nostri nu a inteles neam sa-l lase in pace si a cam trebuit sa stam intre ei :) Pana la urma Rocky a biruit si a doua zi, duminica, macar a stat linistit, nu a mai incercat nimeni sa-l mangaie :)

Cam atat de pe la Tara Mea :

PS: am inceput sa adun seminte :)







12 comentarii:

  1. Buna ziua, minunata recolta, felicitari si spor la gradinarit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare drag! Sper ca si anul acesta sa recoltez seminte tot la fel de bune. Oricum, trecerea de la rosia de la tarabe, la rosia din gradina proprie este shocanta :) Sa ai recolte frumoase si sanatoase pana la toamna!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vasi, ce sa zic, eu nu prea am fost fan rosii pana acum. Nu-mi prea placeau si ca atare le evitam... Insa acum am realizat ca ceea ce stiam eu drept rosie este orice altceva decat rosie. Cand intru in gradina mananc doua-trei asa, direct de pe planta (bine, mai mici). Acum cativa ani nu mancam rosie cruda neam :)
    Multumesc tare mult! Si voi sa aveti recolte asa cum vi le doriti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat totul, bravo, felicitări!
    De reținut rețeta de salată de ardei bulgărești, de încercat, sună promițător!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos totul, felicitari!
    Mie imi plac foarte mult bobitele de physalis. :)De foarte multe ori imi cumpar cateva cutiute si le manac asa, goale.:) Chiar sunt curioasa cum l-ai cultivat. Daca vei avea timp la iarna, poate faci o postare despre cum se cultiva, please. :)
    Dar pana atunci, promit ca fac eu tortul. De ciocolata iti place? Am o reteta foarte buna dintr-o postare de-a Sandei. L-am facut de nenumarate ori pana acum si a fost super apreciat de musafiri. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, te anunt cand se coace physalis :)
      De cultivat... nimic special. Am cumparat seminte, le-am pus in pamant si cand au iesit plantutele le-am pus in gradina (toate la un loc pentru ca n-am mai avut timp sa le separ... Aveam maxim 3 cm cand le-am pus... nu aveam nicio speranta... Insa la vreo luna de la plantare si-au luat avant

      Ștergere
  6. Of, cu gandul la tort si la physalis am uitat sa-l felicit si eu pe Rocky! :) Sa stii ca in momentul in care am citit "copil de 11 ani" mi s-au marit ochii ca la melc si la el m-am dus cu gandul. Pfff, bine ca a fost bine pana la final. Pupici din partea mea pentru Rocky - baiat frumos si destept!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oho... noi am mai avut copii in curte, si mai mici. Insa copilul nasilor nostri nu este orice copil... este copilul care nu intelege nimic niciodata, nu asculta deloc si face numai ce doreste. S-a lasat cu o atentionare din partea lui Rocky, dar a fost numai o atentionare, insa suficienta ca baietelul sa-l ocoleasca :)

      Ștergere