duminică, 10 iulie 2016

Eu, vara,

... as manca numai legume :)
Dar asta de vreo doi ani, de cand am legumele mele :)













Inutil sa spun ca rosiile-s de exceptie.
Nu stiu ce le-or face toti "taranii" din piata rosiilor lor, dar rosie cu gust ca cel al rosiilor mele eu n-am mancat... Din supermarket eu nu cumpar rosii niciodata. Doar din piata, in speranta ca doar-doar oi gasi pe cineva care vinde rosii si nu altceva... Dar ma insel de fiecare data... Asa ca de acum, de cand s-au copt ale mele... adio piata :)

Daca anul trecut am vazut la mie in solar cele mai mari rosii pe care puteam sa mi le imaginez, anul asta am vazut unele si mai mari (n-as fi crezut ca pot exista mai mari, dar uite ca pot).
Dar, ca mereu exista un dar, iar le-am scapat de sub control. Si anul trecut la fel, anul asta am zis ca-s mai experimentata... dar m-au pacalit si acum. Pana pe la mijlocul lui iunie ma inteleg cu ele. Cresc frumos, drept, noi rupem copilii, le infasuram pe sfoara, ele stau asa cum le explicam noi ca-i bine... Ei, pe la sfarsitul lui iunie isi iau lumea in cap. Cand am intrat sambata in solar... era rascoala totala. Lastari peste lastari si deaupra alti copili, ele crescute tufa, cu toata ca eu tot cu foarfeca in mana am stat... Le-am analizat si nu mai aveam ce le face. Ori le taiam definitiv (si n-as fi avut inima) ori... asa ca impreuna cu sotul meu le-am legat fedeles. Nu am facut poza, dar la propriu, in partea de sus fedeles. Apoi, lastarii dati de jos, din tulpina, i-am legat si pe ei de planta mama (n-am avut inima sa-i tai, ca unii aveau mai mult de-un metru...). Nu stiu daca am facut bine, dar era singura solutie pe care am gandit-o atunci... Ma tot uit la poze cu rosii in solarii... ale mele nu sunt asa... nu am stiut sa le tinem in frau... (poate pentru ca noi le udam mult.... nu stiu....)

Apoi, vinetele au inceput sa produca frumos
(anul acesta avem numai vinete albe).
Ardeii nu mai sunt ca anul trecut (si nu-mi dau seama de ce) dar sunt frumusei


Afara mai am cateva fire de rosii (cam 6 sau 7) care arata foarte bine si ele

Tot afara avem gogosarii (la cum am incurcat anul asta semintele de ardei, sper sa fie gogosari astia de afara)
Avem dovlecei din cei obisnuiti care produc frumos
De castraveti nu-s prea incantata, dar avem castraveti din belsug, deocamdata.

Ei, afara, piesa de rezistenta este telina :)
Am toaletat-o

iar din mormanul de frunze rezultate, dupa ce am dat si la toti vecinii, a ales bunica tulpinile si le-am pus la murat, cu ardei iute. Daca am nimerit proportia de ardei iute... vom avea ceva super-delicios la iarna la ciorbe :)
Via arata frumos

Iar livada a inceput sa se coaca :) si am purces la facutul primelor borcane de compot, dupa ce am mancat cam o galeata de prune :)

Mai avem si cateva flori







si mai avem cel mai mofturos catel posibil (insa cel mai iubitor)


Vazand ca totul este bine, ne-am facut bagajul si am plecat
Dar gandul tot acolo ne este.... e atat de bine acolo...




10 comentarii:

  1. IOIII ....TE CRED CA-I BINE...MAI ALES CA E ROCKYTA ACOLO....!LAS CA TRECE SAPTAMA ASTA IAR...VINE ALTA SI TOT ASA!PUPICI,MIRELA

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne, Ana- Maria, ce "mostruleti" de rosii aveti! Sa le mancati cu placere.

    Cat il priveste pe Rocky, nu ma gandeam vreodata in viata, ca voi vedea un catel cu friptura in farfurie si el cu botu-n sus. :) Chiar ca-i mofturos, dar e frumos frumos de pica! Saptamana usoara !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, rosiile sunt uriase (cred ca am sa scriu povestea "rosia uriasa" :) )
      Cat despre Rocky... ii pune mama castronul cu mancare si mai intai miroase pe toate partile, apoi pleaca, apoi mai vine o data si mai miroase o data... te trec transpiratiile pana se apuca sa manance. Si oricum, prima bucata, cel putin, trebuie sa i-o bage cineva in gura si abia apoi i se deschide apetitul... Iar daca nu-i este foame, stiind ca ai mei se supara ca nu mananca, lasa urechile pe spate si ii linge pa mana (cea in care se afla prima imbucatura :) Si apoi mai cearta-l ca nu mananca...)

      Multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  3. cele mai faine legume sunt cele cultivate de mine: au atentie, dragoste, si le recoltez fix inainte de consum, fara sa stea pe taraba/in sacose/in tiruri, chinuite...

    Felicitari pt recolta! arata minuntat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Esti o norocoasa pentru ca ai gradina langa tine.
      Eu... am gradina doar in week-end... si nici macar in fiecare... Insa cand ajung acolo reusesc sa-mi umplu bateriile pentru mult timp.

      Ștergere
  4. Valeleu! Dar ce rosii sunt astea? De la Cernobil????
    Aveti sincera mea admiratie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Nici poveste! Sunt rosii de la Vasi :) (si de la mine, de anul trecut).

      Multumim!
      Noi tragem tare sa "recuperam" multii ani din viata noastra in care n-am stiut cum, sau ca putem, sa ne producem hrana. Satisfactia acum este imensa. Oricum ar fi, fiind ale noastre sunt cele mai bune :)

      Ștergere
  5. Mă alătur și eu admiratorilor grădinii tale - chiar că la așa roșii.... nici nu merită să mănânci altceva.
    Grădina ta e minunată cu atâtea roade.

    Despre castraveți aud pretutindeni în jurul meu că nu s-au prea făcut. Nu e anul lor, se pare.

    Și florile sunt faine.
    Clematita e la soare? Văd că e plină de flori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult!

      Clematitele mele toate-s in soare, numai ca am incercat sa aiba "picioarele" umbrite (si m-au ajutat mult aici buruienile :) ). Cea pozata acum este la valul 2 sau poate chiar 3 de inflorire si-s mult mai putine flori. Au fost ca niste mirese anul asta cand au inflorit prima oara :) Tare le iubesc!

      Ștergere