marți, 27 ianuarie 2015

Febra

... incepe sa creasca :)Deja nu mai am rabdare, cu toate ca stiu ca ma va apuca disperarea la un moment dat, simtind ca am scapat situatia de sub control.

Magazinele de profil nu s-au aprovizionat cu seminte inca, le vand pe cele ramase de anul trecut, dar asta nu ma impiedica sa cumpar seminte care exipa in octombrie 2015, stiind cu siguranta ca voi mai cumpara acelasi fel de seminte care vor expira in 2017 :)

Imi place teribil sa misc plicurile cu seminte si sa le aud inauntru. Multe, majoritatea ingrozitor de mici, si care promit frumos. Cate vor apuca sa-si realizeze scopul in viata (cu ajutorul meu, fireste) vom vedea. Acum eu le iau si le promit grija, caldura si un pamant bun. Nu le spun nimic despre buruieni. Nu inca! Voi vedea cate vor apuca sa se bucure de toate acestea... "Cutia gradinarului" (pe care am lasat-o la tara, fiind convinsa ca daca as avea-o acasa toata ziua si toate zilele as fi umblat in ea) e inca plina de plicuri de anul trecut. Dar nu-i nimic, anul asta facem alta cutie! (bine, prima vizita la tara va fi pentru a lua acea cutie de acolo si a vedea ce mai am...)

Ma uit cu admiratie maxima pe diverse bloguri, la poze, cu rasaduri de legume frumoase, vesele si multe. Anul trecut oricat de tare mi-as fi dorit nu am putut avea grija de toate rasadurile puse... Nu am atata rabdare, nu am atata spatiu si, probabil cel mai grav, nu am atata timp. Anul acesta sper la o organizare mai buna a timpului, pentru ca spatiul a ramas acelasi, iar rabdarea s-a diminuat...

Insa, pentru ca anul trecut am tanjit dupa dovleceii si ridichiile galbene (care nu au iesit din cauza mea) anul acesta sunt hotarata sa mananc macar o bucata din fiecare :). La dovlecei voi face rasad. La ridichi, strat inalt. Seminte am :)

De asemenea, un vis neimplinit anul trecut a fost levantica. Desi am pus rasad, desi a rasarit... nu am avut grija de el si n-am avut levantica in gradina. Anul acesta sunt hotarata sa am si deja stiu cum le voi planta, cum le voi rasadi, unde le voi pune... ce nu stiu este cand, dar om vedea.
Printre reusitele de anul trecut a fost patrunjelul. Normal si cret. Anul asta repet experienta, pentru ca am citit ca in anul II patrunjelul infloreste si ca nu trebuia mutat in primul an (asta am citit dupa ce l-am mutat). Sper sa-mi reuseasca si acum

Tot la reusite as trece si busuiocul, desi nu a fost atat de mult pe cat mi-am dorit. Am avut in fata casei o tufa frumusica, numai ca acolo am pus tot paharul de rasaduri, pentru ca nu am mai avut rabdare si timp sa le iau fir-cu-fir si sa le plantez in gradina. Insa cand trecea Rocky prin tufa (la inceput) si peste tufa (dupa cateva luni), mirosea Dumnezeieste. Iar busuiocul rosu, cateva fire imprastiate printre rosii, m-a incantat de-a dreptul. Asa ca anul acesta punem iar
Gulii, vreau, negresit, sa pun. Asta pentru ca m-am uimit cand am vazut intr-o poza a Iulianei cum creste. Si vreau sa vad si pe viu si, mai ales, vreau sa vada si copilul :). Asa ca am luat si o sa fac rasaduri... sper...
Si pentru ca anul trecut mi-a placut teribil cum bunica a adunat cimbrul si l-a pus manunchiuri la streasina unui porumbar pe care-l ador, cimbru' care a ajuns in gradina mea din rasad cumparat de la piata, dar pe care nu l-am simtit "al meu", anul asta voi face eu rasad de cimbru. Ca sa am cimbrul meu, la streasina mea.


Tot de la piata am avut si telina. 10 fire. Care, culmea, a facut radacina aceea rotunda, cu toate ca asa cum am cumparat-o, asa am plantat-o. Nu i-am taiat radacinile de doua ori, cum spune lumea pe bloguri ca se face. Eu am cumparat seminte, dar nu stiu daca le voi si semana... Telina este una dintre (multele) radacinoase pe care nu le mananc, asa ca as putea sa iau direct rasad, de la piata :)
Si, ca si anul trecut, si anul asta am cumparat si voi mai cumpara, chestii care habar nu am ce-s si pe care sigur nu voi mai apuca sa le plantez. Cum ar fi aceste ridichi, care cica-s condimentate.
La capitolul flori incerc sa fiu rationala.
In afara de craitele si galbenelele care sper sa iasa din semintele de anul trecut, vreau regina-noptii (ca-i plac mamei) si gura-leului (ca-i plac copilului).
Dintre cele care-mi plac mie... vreau sa ma rezum la dalii (din seminte, negresit. Anul trecut a rezistat doar una, dar a facut spectacol.) si la campanule. Incerc sa fie doar atatea flori din seminte, pentru ca sigur vor fi flori cumparate in ghivece :)




Si, cu semintele pe birou, incercand sa ma ocup si de job-ul meu, fac planuri, pe care daca nu le notez, le uit. Si apoi o iau de la capat.
Clar imi e, datorita blogului, ca pe la inceputul lui februarie voi pune seminte de vinete si ardei.
Dar trebuie sa vad cand pun mazarea (care si ea a fost la reusite anul trecut, iar anul asta vreau si mai multa :) ). Dar nu am notat data cand a fost plantata... Pentru ca nu am plantat-o eu, ceea ce voi remedia anul acesta, insa intrebarea esentiala este: cum? Tot citesc: randuri, cuiburi, mustul zapezi... Iar in capul meu e o ceata densa, ca afara :)

Mai am muuulte de achizitionat... La rosii nu stiu ce voi face... dar m-oi descurca... Mi-am pastrat cateva seminte din rosiile de anul trecut, sper sa reusesc cu ele. Si voi mai lua.

Sanatosi sa fim!









8 comentarii:

  1. Stii ca-mi esti tare draga, nu? tu, semintele tale, planurile tale, gradina ta si nu mai spun nimic de familia ta.
    Eu am planuri pt. multi tradafiri, muscate si begonii. Din nou legumele vor fi pe locul doi in cei cativa metrii patrati cati are gradina mea.
    Mi-am amintit din nou, cat de frumoase ramaneau straturile cu ceapa ale mamei mele dupa ce scotea ceapa, toamna. Avea ochiul boului plantat prin straturi. Era o mare de culori.

    Sanatate sa aveti si spor in noul an de minigradinari!

    Cu drag, Ella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) stiu. Si tu stii faptul ca e reciproc.
      Blogul m-a ajutat mult sa tin minte niste chestii. E foarte util. Duminica am citit cam tot ce-am scris anul trecut (am sarit peste partea cu manatul rosiilor) si mi-am incarcat bateriile :)
      Cu trandafirii tai, si cu beginiile, si cu muscatele tale... nu-mi fac griji. Cat esti de de ordonata si cata rabdare ai... sigur vor fi foarte fericite plantele care vor ajunge la tine in gradina. Eu mai aman un an gradina de flori... Motivul oficial este Rocky. La toata lumea spun ca as munci degeaba, ca el ar strica tot. Insa motivul real este ca nu sunt hotarata cum va arata, ca inca nu mi-am facut un plan pentru curtea din fata casei... Am plantat cativa trandafiri care sigurvor fi mutati, am plantat bulbi pe care-i astept sa infloreasca acum, in primavara... dar in rest e un amalgam in capul meu, nu m-am hotarat... :)

      Ai spus ochiul boului. Pai tocmai ochiul boului si carciumarese sa nu pun si eu in gradina? Deci lista de doua flori pentru mine a crescut deja la patru. Si au trecut cateva ore. Pana la primavara....

      Ștergere
  2. craitele nu se autoinsamanteaza, sau cel putin mie nu mi s-a intamplat. galbenelele insa se raspandesc ca nebunele. regina noptii pe care ai luat-o ma tem ca nu are miros, am patit-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca mi-ai spus de regina-noptii. O sa iau si alba :)
      Probabil ca voi face rasad si de craite, pentru orice eventualitate ...

      Ștergere
  3. chiar daca nu stii cum vrei sa arate gradina de flori, pune plante anuale - te vei bucura de ele in vara ce vine, plus ca pamantul se mai afaneaza pentru anii ce vin. rocky se va mai domoli cu varsta (e un mod de a-mi face curaj si eu cu zavod:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Rocky e deja un cuminte si un ascultator :) Insa tare ma tem ca nu va proteja florile... Cand trece ceva pe strada e in stare sa treaca prin gard... asa ca iti dai seama ca o biata floare nu-l va opri din drum... Ma gandesc la un sistem de gardulete, ceva... Insa daca-s gardulete, nu reprezinta un obstacol, iar gard... deja mi se pare ca e prea mult gard...
      Oricum, majoritatea florilor vor fi in gradina de legume :)

      Ștergere
  4. Buna ziua, minunate pregatiri, o sumedenie de seminte ce asteapta sa primeasca botezul focului si sa-si gaseasca locul in gradina. Sper sa gasiti timpul, rabdarea si locul potrivit pentru tot ce ati cumparat si sa va bucurati de flori frumoase si recolte bogate.O zi plina de inspiratie va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, asemenea.
    Dorinta e mare si daca doresti ceva, 90% e realizat, nu?

    Multumesc de vizita!

    RăspundețiȘtergere