duminică, 14 iunie 2015

Fila de jurnal 17

Cand: duminica, 14.06.2015
Stare de spirit: WOW! 

:)

Vremea: incredibil, dar nici acum nu a plouat :) Spre deosebire de anul trecut, anul asta in week-end nu ploua.
Poza saptamanii:
(e facuta sambata, pe la 5 si un pic dimineata. Cam asa era toata via. M-a uimit perfectiunea.)
Gradina de legume:
nu am ce sa zic... adica nu-mi gasesc cuvintele... Nu credeam ca pot vedea asa ceva la mine. Admiram cu drag pozele de pe alte bloguri si ma gandeam ca numai oamenii super-priceputi pot obtine asa ceva, dar se vede treaba ca si norocosii pot :)














Sunt si probleme, dar speram ca nu grave...
Unele rosii au frunzele rasucite cumva... le au asa de cel putin o luna. Nu ne dam seama de ce, dar vad ca ele merg inainte. Ieri au primit toate plantele ingrasamantul acela facut din peste dupa reteta lui Vasi.
Alta problema ar fi ca o rosie s-a despicat pur si simplu de la greutatea rodului
N-am gasit alta solutie decat s-o legam asa. Rana pare sa se fi cicatrizat... speram sa nu aiba de suferit toata planta. (rosia aceasta e cea din postarea de acum doua saptamani, iar acum este pur si simplu uriasa. Uriase sunt si alte rosii, mai ales inima de bou si inca unele cu o forma mai creata... Toate, dar absolut toate sunt de-a reptul minunate, insa "prunisoare de Suceava", cum atarna ele ordonat, m-au cucerit.)
In gradina situatia e cam la fel, dar la o scara un pic mai mica



(vanata aceasta e fix cat degetul meu mijlociu :) Dar e, si pentru mine e mai mult decat visam :) )
Si toata gradina de afara e plina de rosioare iesite dupa capul lor. Ne e mila tuturor sa la smulgem. Parintii mei au zis ca m-au asteptat pe mine sa hotarasc eu pe care o smulg si pe care o las, eu nu am avut timp saptamana asta.... (cica), iar saptamana viitoare nu vom merge pentru ca mergem la un botez... asa ca probabil acolo vor ramane pana... pana om vedea noi ...


Noi banuim ca sunt rosii galbene, mici, cica rosii salbatice. De care chiar nu mai pusesem anul asta, din lipsa de spatiu acasa, dar dupa care tanjeam.
Via si livada: livada are fructe, tata spune ca nu la fel de multe ca anul trecut, insa mie mi se par multe. Via e si ea bogata
Florile: se vede ca a fost o perioada foarte calduroasa. Trandafirii s-au trecut majoritatea, dar unii formeaza iar boboci
Clematitele si-au cam stagnat cresterea, insa o nebuna care a iesit din pamant cam acum o luna jumatate a crescut mult si acum e asa
Unul din cei doi hemerocallis cumparati in primavara asta are boboc si oricat m-am rugat de el nu a vrut sa se desfaca pana am plecat
La fel si un amarylis
Hosta cred ca ma asteapta doua saptamani :)
Hortensia mi-e tare draga (o am de anul trecut si se pare ca i-am nimerit locul)

Apoi, muscatele, normele si curgatoare


Si o campanula care a "explodat" saptamana trecuta, acum mai avea cateva flori razlete
Yuca de gradina care nici nu moare, nici nu-si revine... Nu-mi dau seama ca sa-i fac... Poate am udat-o prea mult si nu-i place, poate mutarea a afectat-o si pana-si revine... nu stiu ce sa zic... e plantata acolo din august (parca) anul trecut. I s-au uscat o multime de frunze, in primavara am crezut ca nu a trecut iarna, a mai facut doua-trei frunze mititele si doua tije cu flori acum. Nu am avut puterea sa-i rup, desi probabil asa ar fi trebuit...
(da, aceea ar fi trebuit sa fie una dintre gradinile mele de flori, dar nu prididim cu buruienile... Sunt 100% hotarata, am sa dau cu ierbicid, pentru ca nu are cine sta cateva ore zilnic acolo sa smulga buruieni... Oricum nu vom manca nimic de acolo, in starea asta gazon nu pot pune... arata rau de tot si-i fix in fata casei...)
Si galbenelele mele care de cate ori le vad imi aduc aminte proverbul "dar din dar se face raiul" :)
Mi-a dat anul trecut vecina-preoteasa cateva minuscule plantute pe care le-am plantat printre rosii, care au lesinat imediat ce s-au vazut in curtea mea, dar care si-au revenit spectaculos, s-au facut mari si bogate, iar anul acesta mi-au invadat gradina :) . Nici pe ele nu am inima sa le mai raresc....
Si un cavaler, cum ii spune bunica, o carciumareasa, cum o cunosc eu
(si craitele au inflorit, insa fiind in solar nu mai am ochi si pentru ele :) )
Si unul dintre cei doi leandrii din curtea mea
 (Ella, asta considera-l al tau :) Am spus ca primul care va inflori in curtea mea e al tau. Am eu grija de el, cu drag, pana poti sa ti-l iei :) )

Plante la ghiveci: a... vad ca despre muscate am scris mai sus. Nu prea mai am alte plante in ghiveci. Muscate, leandrii, cativa cactusi, cativa adenium si cam atat. Acolo, la tara, ca mai am aici, dar ele poate alta data :)
Plante aromate si medicinale: menta creste, dar n-am avut vreme sa bem limonada cu menta (anul trecut cand nu aveam menta tanjeam dupa limonada).
Levantica pusa in jardiniera... e inca in stadiul de acomodare. Nu-i dau multe sanse, dar poate macar doua-trei dintre ele or sa supravietuiasca. Au intrat in grija mamei, iar mama ... apreciaza o planta dupa ce o vede inflorita :) Ar fi trebuit sa iau jardiniera aceea aici, in Bucuresti, sa le bibilesc eu pana le vedeam pe picioare... dar, mintea romanului dupa urma...Insa le am pe cele patru, primele, care sunt foarte frumoase.
Animalutele curtii: avem 15 puiuti de gaina mici, vioi, batausi si mancaciosi. Si mai avem o closca pe oua, pentru ca ne temem ca dintre astia 15, 16 sunt cocosi :). Sau poate avem niste amazoane de puicute. Insa pentru a fi siguri ca vom avea si o puicuta-doua, mama a mai pus o closca :). Si a facut rost si de niste oua verzi (mi-am dorit eu) si a pus cateva din acelea si cateva de la gainile noastre.
Gainile sunt grasane si frumoase. Cocosul e un responsabil si are mare grija de gainile lui. A inceput sa intre in conflict cu Rocky, mai ales cand el alearga cate o gaina, aia nu sta si caraie... atunci intervine Rocky si-l alearga pe cocos pana-i trece lu' ala de alergat gaini :)
Puii de carne (pe care prefer sa nu-i prea vad) cresc.
Rocky a implinit un an si trei luni ieri.
Si-am petrecut foarte frumos

(asta-i peste prins cu mana de George, fostul instructor, si eliberat apoi).
E atat de bun, atat de iubitor, atat de ... nu stiu cum... cred ca e catelul perfect.
In bucatarie si camara:
Hai ca am ce scrie :)
Micul dejul al fiicei mele
(capsuni, zmerua si zmeura galbena care s-a facut pana la urma rozalie, fragute rosii si galbene. Mirosul... nu-l pot descrie :) )
Si, pentru camara
ma rog, nu vor ajunge chiar in camara, ca se vor manca imediat cum se vor mura :). E deja a doua serie pusa de mama. Si, incet-incet, va incepe sa puna si cu otet pentru la iarna. Castravetii produc uimitor
(tura de dimineata in gradina :) )
(si anul trecut la fel, am avut super-productie la castravetii astia pusi primavara. Cei pusi pentru toamna au fost un esec total. Sper ca anul asta sa nu fie la fel)
Ma informez: voi citi toate blogurile despre si cu gradini :)
A... si voiam sa spun despre solutia lui Vasi cu usturoi si ghimbir. Cred ca e miraculoasa.
Fara sa stiu ca in solar doi ardei erau atacati masiv de musculita alba le-am spus saptamana trecuta parintilor mei sa stropeasca peste tot cu acea solutie. Sambata, am observat pe folia de sub un ardei alb-alb-alb. M-am apropiat, ardeiul si el alb de sus pana jos. M-a apucat disperarea, m-am dus si am luat fas-fas-ul cu solutie cu ghimbir si usturoi si cand am stropit prima data ma asteptam sa zboare care-incotro. Ei nu, tot ce vedeam eu alb era mort. La propriu folia era alba sub ardeiul asta, de musculite din astea, moarte. Am respirat oarecum usurata si am inceput sa caut pe dosul frunzelor. Erau oua, pe unele frunze puzderie (pe astea le-am rupt definitiv), pe altele mai putine (pe astea le-am stropit bine si apoi le-am curatat cu mana). Nu am mai apucat sa fac poze pentru ca am calcat eu peste tot pe acolo, si nu prea se mai vedea nimic. Insa puzderia de musculite moarte cred ca s-a datorat acelui macerat. Asa ca-l recomand (Vasi zicea ca e si fungicid... cu atat mai bine! Inca o data ii multumesc pentru ca impartaseste cu noi toate cercetarile ei :) )
In plan pentru saptamana ce urmeaza: din pacate planurile pentru saptamana viitoare nu includ "tara mea"...

20 de comentarii:

  1. Tare, ma bucur sa aud! Nu stiu daca tie ti-am zis cat sa pui la 1 litru de apa, dar corect este 3,75 ml, nu 2,50. Cat ai pus? Sa nu dai la radacina.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasi, stai ca am intrat in ceata 😁
    Solutia a terminat-o de pregatit mama, cu mine la telefon si eu cu blogul tau in fata 😀
    Si a pus o lingura de solutie la doi litri de apa, pentru ca atunci cand au stropit nu mai aveam blogul in fata si n-am tinut minte corect. Crezi ca am facut-o prea tare? (Oricum, mama a pus tuica, pentru ca palinca era in Bucuresti)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai ca iar gresii, 4 ml la litru, pentru ca este 1 lingura la un galon(3,7 l) :))))))))))
      Da, a facut-o un pic mai concentrata, dar daca a avut efect, cinste ei. La radacini poate sa afecteze in cantitate mare, alcoolul, dar dand foliar este ok.
      Totusi sa nu facem exces de zel si sa punem nemasurat.

      Ștergere
    2. Da, am inteles. Asa ai scris pe blog o lingura la un galon. Dar eu oricat am vrut nu am tinut minte. Acum stim si facem dupa reteta :) insa cred ca daca am folosit un alcool mai putin concentrat nu le-am afectat prea mult :)
      Multumesc frumos!

      Ștergere
  3. Deci am leandru alb? :))) si-i mare, si-i tare frumos si iti multumesc din suflet.
    (doar sora mea mai creste plantute pe care mi le ofera cu drag).
    Gradina ta? Draga mea, gradina rodeste dupa sufletul si inima ta. Stiu ca este si se vede multa munca, dar sa fiti cu totii sanatosi sa puteti munci si sa va bucurati de "Tara ta". Ma bucur ca ai reusit sa-ti indeplinesti acest vis, te prinde :) Putini dintre cei nascuti "la oras" reusesc sa se rupa de betoane si sa imbratisese cu atata drag "un petec" de pamant.

    Rod bogat si spor va doresc!
    Ella

    P.S. Zvarle un castravete murat si peste ocean, te rog! Ai mei nu au nici flori inca :( Sa-i mancati cu pofta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai leandru alb si mai ai si-un cactus paros :) g
    (Iti aduci aminte? Erau doi. Unul s-a suparat pe viata, dar cel care traieste este al tau :) )

    Multumesc frumos. Da, acolo toate sunt super. Stau si cu teama.... Anul trecut tot asa, la mijlocul lui iunie ma uimeam iar la sfarsitul lui plangeam... Sa speram ca anul asta ne vom descurca mai bine.

    PS: nu prea am directie la aruncat.... Dar pot manca eu unul in plus, pentru tine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun si asa :) sa ai pofta!
      Nu, nu am uitat de paros :) Il mai ai? a trecut atata timp.
      Iti multumesc si ma bucur enorm ca fac parte dintre cei la care tu te gandesti.
      Gradina este si va fi super bine, nu seamana un an cu altul.

      Sanatate si numai bine va doresc!



      Ștergere
    2. Asa sa fie, cum spui tu :) (si-o sa mananc si-o rosie-n plus :)) h
      PS: Ti-am mai spus o data: cand ma uit la fiica mea mi-aduc aminte de tine. Mai ales daca are parul strans si i se vad cerceii :)

      Ștergere
    3. Nu s-a plictisit de ei inca? nici Didi :)))

      Sa-i poarte sanatoasa si voioasa! o imbratisez cu drag.

      Ella

      Ștergere
    4. Nu:) Mai ales ca fac parte dintre "obiectele norocoase" fara de care nu poate da nicio lucrare, nicio teza... nimic... :)

      Ștergere
    5. Cat ma bucur! Unele lucruri se intampla pur si simplu, dupa ce ne-am intanit am fost convinsa ca nu puteam face o alegere mai buna. Sa-i poarte noroc in continuare!

      Ștergere
    6. Asa sa fie!
      Te imbratisam cu drag!

      Ștergere
  5. Nu cred ca am mai vazut toamate asa pline de rod pana acum. Ma si minunez ca mai stau in "picioare". Ce le-ai dat bun de papa de au crescut asa? Si restul legumelor arata grozav, insa rosiile le intrec pe toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai, "papa bun" nu le-am dat nimic. Doar cand le-am plantat am pus putin zat de cafea, coaja de ou si coaja de banana. Si in week-end-ul acesta le-am udat cu putina solutie facuta dupa reteta lui Vasi cu peste.
      In rest, cum se zice: apa, paie si bataie (daca folia neagra o putem considera paie :) )

      Ștergere
  6. ...Iar eu fac WOW!!! la fiecare poză de aici. :)
    Roşia despicată cred că va fi bine. Am avut roşie ruptă, care s-a ţinut doar într-un firicel din tulpină. Cred că-s foarte rezistente.
    Bravo pentru tot ce ai, e minunat totul! Ce roade, ce flori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, multumesc.
      Si multumesc si pentru vizita.
      Mi-ai dat sperante cu rosia despicata. Sper sa ai gura aurita

      Ștergere
  7. Doamne, Ana - Maria! Cand am deschis postarea nu-mi venea sa cred ce-mi vad ochii! Felicitari! Plantutele te-au rasplatit la fel de mult cum si tu ai avut grija de ele.
    Frunza de vie cu picaturi de roua este senzationala, iar Amaryllis-ul este floarea mea preferata in ultimul timp. :)
    Rocky arata foarte bine, iar prietena lui a crescut!
    Sa stii ca asteptam cu nerabdare postarea asta. ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Of... Asta e adevarul. Am iubit plantutele astea de cand erau seminte. Nu stiam ce va iesi dar am avut incredere in ele :)
    Insa am o strangere de inima... probabil prin octombrie imi va trece :) ieri pe autostrada ne-a prins o furtuna... Insa la noi la tara a plouat. A plouat cu soare. Asta-i mana, din cate stiu eu...

    Maia a crescut uimitor. Are abia 5 luni si e foarte mare. Insa l-a cam agasat pe Rocky si-n vreo doua randuri a pus-o la punct :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Ana-Maria, la tine se vede clar cum actioneaza grija si iubirea fata de plante. Ele ne simt si ne raspund, bucurandu-ne si ele cum pot.
    Pur si simplu imi lipsesc cuvintele in fata rosiilor tale! Nu ca n-a fi si celelalte frumoase, dar rosiile sunt incredibile.
    Spor in tot ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca ai dreptate. La propriu iubim fiecare plantuta in parte. Cel putin tata stie care frunza cand a iesit, care fruct cum a crescut... Tata e "maestru de ceremonii" in gradina de legume :) iar eu, de aici, din Bucuresti, stau cu gandul numai acolo :)

    Multumesc pentru cuvintele frumoase si multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere