sâmbătă, 20 iunie 2015

Fila de jurnal 18

Cand: sambata 20.06.2015
Stare de spirit: ca in vacanta ! :) Am tras o fuga azi la tara, nu ma rabda sufletul sa n-o fac (maine e petrecerea, asa ca azi eram libera).
Vremea: pana cand am plecat a fost frumos. Cand am plecat a inceput o ploaie... Si ce poate fi mai frumos decat sa conduci pe ploaie, cu muzica data tare? Mi-am incarcat beteriile :)
Poza saptamanii:

(sunt perfecte :) perfect aliniate, perfect rotunde... perfecte :) )
Gradina de legume:
sa incepem cu pozele












Vanata alba legata cu funda albastra (n-am avut rosie, dar voi avea :) ) va fi pastrata pentru seminte. Si ea mi se pare perfecta. Si ca tot vorbim de vinete, din cele negre am doua soiuri: Dragaica si Zaraza (ca tot e azi Dragaica). Ei, trebuie sa fac sapaturi sa vad care-i una si care-i alta. Chiar nu mai voiam si anul asta vinete subtiri, dar uite ca am reusit sa am chiar mai subtiri ca anul trecut :). Astea vor merge bine in tocanite, probabil, dar sunt muuulte... :)
Ardeii... nu's ce soi sunt (adica stiu, dar trebuie sa caut mailuri, etichete si alte chestii. Sunt plini, de sus pana jos de fructe si flori. Astazi am rupt noua (cinci i-am impartit vecinelor mele care iar m-au laudat pentru abilitatile mele de gradinar).
Rosiile.... ei.... am un gol in suflet... Pana m-oi vedea in octombrie cred ca nu-mi mai trece. De fapt astazi mai mult de oful lor am fugit la tara. Cele din solar par OK deocamdata. Unele au fructe uriase de-a dreptul, altele le au aliniate ca la carte... In ansamblu pana acum par ca sunt bine.
Afara insa am rupt patru gogonici (doua de pe o planta si doua de pe alta) cred ca manate. Adica erau innegrite in partea de jos. Plantele le-am analizat cu extrem de multa atentie si nu aveau nimic. Oricum nimic din ce mi-a ramas intiparit pe retina de anul trecut. Si parca anul trecut a fost mai intai atacata planta si apoi fructul... dar ma rog. Gogonicile astea de le-am rupt acum aratau cam ca cele de anul trecut... Le-am taiat si le-am dus departe.
In rest plantutele sunt bine. Sau cel putin asa mi s-a parut acum... vedem evolutia ... (si pentru a o vedea in timp util l-am dotat pe tata cu net nelimitat si cu whatsapp, i-am facut instructajul si acum astept poze dimineata, la pranz si seara :) )
A... si am uitat
Si mai sunt inca doua rosiute rosiatice :) Afara, nu in solar, dar tare ne bucuram :)Via si livada: nu le-am mai facut poze. Am observat ca au inceput sa se coaca corcodusele!
Florile:
Nebuna asta
nu stiu de unde mai poate. E plina de flori de mai bine de o luna, parca :)
Altele:







Plante aromate si medicinale: din toata lavanda de la cresa cred ca voi avea trei-patru plante in final. Si tot spun ca-i bine.
Busuiocul (dintre rosii) este innebunitor. Atat de bine poate sa miroasa cand lucrezi in gradina si-l atingi putin... La anu' pun peste tot! Am zis! :)
Animalutele curtii: cei mai mici locuitori ai curtii sunt niste dragalasi

Sunt atat de incaltati si-s atat de caraghiosi...Pozele nu-s chiar reusite pentru ca era un soare de nu vedeam nimic in ecranul aparatului... am pozat asa pe pipaite :)
Iar cel mai mare locuitor al curtii....
Aici "se ascunde" cand tuna. E atat de caraghios... Cand aude un tunet nu stie ce sa faca mai intai... ar fugi sa se ascunda... dar se intoarce sa vina mama sau tata cu el... si iar ar fugi... dar totusi nu singur... Iar locul asta, la fiica-mea in camera, (intre soba fotoliu si pat) si l-a gasit singur. Fotoliu avea spatarul lipit de perete (cum e si normal) insa Rocky se impingea sa intre acolo si nu incapea... pana a reusit sa miste putin fotoliu. Atunci mama i-a tras fotoliu si e tare fericit ca incape acolo :)
Astazi a fost foarte nedumerit ca am venit singura. Mai facea ce mai facea si se mai ducea la poarta "plangand" intr-un fel... il astepta si pe Stefan... 
In bucatarie si camara: dulceata de visine care are consistenta unei visinate. Atat a iesit, ce sa fac... ieri cand am facut-o numai gandul la dulceata nu-mi statea. Insa tata, ca i-am dus si lui un borcan, a zis ca-i nemaipomenit de buna. Si il cred. :)
Ma informez: trebuie sa vad care-i Dragaica si care-i Zaraza! Sa n-o mai pun si la anu' in solar! :)
In plan pentru saptamana ce urmeaza: sa pun seminte de castraveti pentru la toamna :)

19 comentarii:

  1. Am devenit dependenta de gradina ta :)))
    Voiam sa te intreb daca ai inmultit clematite si cum. Am una cumparata de vreo doi ani cred si acum a inflorit prima data, este grozav de frumoasa, nu as vrea sa o pierd (stiind capriciile iernilor canadiene). Unde mai pui ca si furnizorul si-a inchis business-ul acum, cand m-am convins si eu ca este unul serios.
    P.S. Am pus o poza pe blogul meu daca vrei sa o vezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am inmultit clematitele pana acum. Cateva sunt cumparate anul trecut si restul anul asta. Voi dori sa le inmultesc. Prin marcotare stiam eu pana acum insa Gabi a reusit si-a obtinut cateva plantute anul acesta din seminte!!! Asa ca voi incerca. Nu am ce pierde.

    PS: blogul tau il caut de un an... ma aouc sa-l caut iar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din seminte, interesant :))) dar nu, ca iar o iau razna cu plantele abia am reusit sa ma adun un pic :))) O sa incerc prin marcotare cu asta, poate-mi iese :) Multumesc!

      Petrecere frumoasa! cred ca deja esti pe ringul de dans, nu?

      Ștergere
    2. Am sa incerc si eu si prin seminte. Am innebunit toate vecinele cu clematitele mele si musai trebuie sa le inmultesc :)

      Ștergere
  3. Buna dimineata, minunata gradina si plina de bunatati. Felicitari pentru munca si perseverenta. O duminica minunata va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma uit la pozele de acum, ca si la celelalte de la fila 17 si ma intreb: "Domnule, dar acolo, la voi, chiar toate infloresc si rodesc la maximum???" Parca ati dat cu praf de zane...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult!
      Esti tu mai mult decat amabila.
      Cu praf de zane nu am dat, pentru ca nu am avut. Dar cu iubire... din belsug :)

      Multumesc, inca o data!

      Ștergere
  5. Poza saptamanii m-a dat pe spate!:) E perfecta, vorba ta! Totul arata minunat si sunteti avansati. Felicitari inca odata!
    Rocky este un nazdravan chiar si in sparele fotoliului. :)
    Saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Praf de zane, praf de caine, nu stiu cu ce ai dat tu pe acolo da prea`s frumoase!
    Ma uit si ma tot uit, si ies de pe blog si intru iar si nu ma mai satur de admirat...
    Si cica minigradinar :)...



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dac-ai stii cat inseamna pentru mine faptul ca voi apreciati ce am acolo...
      Eu care anul trecut voiam sa pun araci la dovlecei, eu care nici anul asta nu stiu sa zic "sapa" sau "cazma" fara sa stau sa ma gandesc foarte bine...eu, zic, sunt chiar mirata ca voua va plac plantele mele...
      Si da, minigradinar, macar pentru faptul ca am doar 28 fire de rosii in solar... daca nu pentru faptul ca mai am muuulte de invatat... :)
      Multumesc inca o data! Poate saptamana viitoare o sa va astept pe blog cu o felie de branza si c-o rosie coapta :)

      Ștergere
  7. Fructele de tomate afectate in partea inferioara indica, dupa toate probabilitatile, o aprovizionare neregulata cu apa...
    Totusi, ma tem ca fiind intrunite, in aceste zile, conditiile pentru proliferarea manei, sa nu patim ca anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca m-ati vizitat :)
      M-am tot gandit si eu la cele patru rosii innegrite. Cred ca ori e lipsa de calciu, ori poate ce ziceti dumneavoastra, alimentare cu apa neregulata... Nu stiu. Mana clar nu e.
      Astazi am tras o fuga la tara tot cu gandul la rosii si la mana... Cred ca trei ore n-am facut altceva decat m-am plimbat printre ele (si anul asta am doar 35 afara si 28 in solar) si am analizat frunza cu frunza, fruct cu fruct... Mana inca nu am vazut. Sau ma rog, ceva asemanator cu anul trecut, nu am vazut. O singura planta, prima dintr-un rand avea varful innegrit. Dar in rest era OK. Am taiat varful, i-am aratat-o tatalui meu si o tinem sub observatie.
      Si eu ma tem de zilele acestea... dar poate... (anul acesta am stropit prevetiv si cu zer, si cu urzica, si cu un macerat de ghimbir cu usturoi... )
      Multumesc pentru vizita!

      Ștergere
    2. Azi am fost si eu la munca, la gradina de la tara. Tomatele nu sunt afectate de mana, dar ma tem...exact acum un an, pe 28 iunie, am descoperit primele plante afectate de mana- ca urmare, in ciuda eforturilor, din gradina de la tara nu am obtinut nici o rosie sanatoasa. Asa ca astazi le-am administrat o stropeala cu z. bordeleza, dupa ce le mai stropisem odata, putin dupa plantare. In rest, aproape saptamanal, decoct de coada calului.
      Va vizitez blogul regulat.
      Din pacate am trecut printr-o (a doua) foarte lunga perioada cand nu am putut comenta pe blogspot.

      Ștergere
    3. Si eu am observat ca nu prea mi-au aparut comentariile pe diverse bloguri. M-am gandit si ca poate nu au fost publicate, dar m-am gandit si ca poate e o problema. Si pe al dumneavoastra :)
      Anul trecut pe vremea asta gradina mea era neagra... de mana... Si eu stau cu inima stransa.... Am tot zis ca adun si eu coada calului... La anu' imi fac stoc din timp. Nu am gasit pana acum. Si nici tataneasa...
      Cu zeama bordeleza nu am stropit (desi am cumparat doua plicuri) pentru ca ma incapatanez sa folosesc numai chestii facute de mine... O fi bine? O fi rau? Oi vedea :)

      Ștergere
  8. Ana este superba gradina ta! Trebuie sa-mi fac un calendar cu ce plante cand se seamana ca sa nu mai ratez nicio leguma. Si te rog sa-mi dai si mie din floarea aia care face ori mari ca nu am gasit pe nicaieri:) te pup, Csime

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Csime, si gradina ta este superba! Oricum, e mult mai reusita decat a fost a mea anul trecut :) (adica in primul an de gradinarit. Anul asta fiind anul II am experienta, nu gluma :) )
      Te pup si te mai astept!

      Ștergere