sâmbătă, 2 mai 2015

Fila de jurnal 13

Cand 02.05.2015. Daca tot am decalat jurnalul, si daca tot acum am putin timp... zic sa scriu, poate recuperez :)
Stare de spirit: abia am venit de la tara. Fix acum mi-e un dor de Rocky... si am in minte ochii lui la poarta cand am plecat...
Vremea: urata! Astia de la meteo au spus ca de vineri va fi soare si frumos, dar cred ca a fost doar o strategie, ca sa mearga lumea la mare. A plouat de numa... Macar vineri am prins cateva ore in care n-a plouat si am putut sa fac ce mi-am propus. Restul am facut pe ploaie.
Poza saptamanii:
Habar nu am avut ca singura radacina a ridichei este aceasta. Eram sigura ca cele din piata sunt putin curatate :) Dar uite ca am mai invatat ceva :)
Gradina de legume:
am terminat de pus afara rosiile, vinetele si fasolea. Cu fasolea cred ca o sa am o surpriza neplacuta, pentru ca tot din plicurile cumparate de mine am pus acasa, in paharute, ca sa le mut doar acolo si au iesit trei plante in 50 de pahare... Dar le-am pus, ca altele nu am mai avut vreme sa cumpar. De n-or iesi... vad eu ce fac...
Asadar, am mai pus afara 35 fire de rosii (si am 28 in solar). Acum stau si ma gandesc sa nu fie prea putine... dar anul trecut au fost mai multe si doar am muncit la ele.
Ardei n-am mai pus afara decat 14 iuti si bulgaresti, dar i-am pus in alta parte, ca nu cumva sa iuteasca si pe cei din solar.
Si-am mai pus 14 fire de vinete. Imi ramasesera cateva fire, erau frumoase, si-mi parea rau de ele :)

A... si 10 fire de castravete. Mai am 8 in solar.
In solar situatia este verde :)
dar promite si alte culori

Dar, totusi, prima rosioara inflorita este afara
A inflorit in pahar, saraca de ea...
Ce sa mai spun despre gradina de legume?
Toate sunt frumoase. Bobul este groaznic de des si asta pentru ca am pus cate 5 boabe in cuib pentru ca erau mancate de gargarite si m-am gandit ca macar una sa iasa si se vede treaba au iesit toate. Nu stiu care va fi pasul urmator, dar invatam din mers :)

Si sa mai spun ca in solar, avand furtun de picurare la 40 cm la rosii si noi punandu-le la 80 de cm, la fiecare gaura de picurare fara rosie am pus o craita
Iar afara am pus busuioc.
Si inauntru am pus busuioc, fix langa rosie, dar am pus seminte, sa vedem ce si cat o iesi.
Via si livada: hai ca am pozat si via :)
A inmugurit, draga de ea si speram anul asta sa mancam struguri :)
In livada... credeam ca florile de mar sunt cele mai frumoase. Dar uitasem (pentru ca in copilarie cred ca am mai vazut) florile gutuiului
Din pacate nu l-am pozat joi, cand era soare si erau deschise, insa am avut senzatia ca sunt nuferi in copac.
Apoi... surprizele se tin lant
E plantat anul trecut in primavara si deja are rod. Tata mi-a spus ca toti au, si merii, si caisii, se pare ca si perii, dar am uitat sa-i verific si eu.
Florile: 




Primele clematite inflorite :)
Insa... pentru ca mereu este un "insa"... doua plantete acum, in primavara, mi le-a taiat tata cu motocoasa... da, pentru ca exista si un "dar", inca una disparuta anul trecut a rasarit acum. E un firicel minuscul, dar este si e mare lucru. De fapt si prima poza e a unei clematite care a disparut la un moment dat, anul trecut, iar acum a esit direct cu boboci. Nu cred ca are 15 cm, dar are 8 boboci :)
A.. si sa nu uit: am doua feluri de hosta si nu mai pot dupa ele :)

Au trecut iarna, deci pot sa sper ca le voi avea mult si bine.
Plante la ghiveci: ne-am imbogatit colectia de muscate, dar nu le-am pozat...
Plante aromate si medicinale: am menta (parca am mai spus). Si m-am dus cu cele 4 paharute cu lavanda (primele iesite) chitita sa le plantez... si m-am intors cu ele inapoi... Trebuie sa gasesc o solutie sa le pantez sa nu le taie tata, sa nu le calce Rocky... M-am gandit, pentru tata, sa tai o sticla de 5l si sa plantez lavanda (care-i micuta) inauntru. Insa sticla aceea n-ar rezista mult, pentru ca ar lua-o Rocky... Nu stiu cum sa fac... Si-n plus trebuie protejata si de buruieni...  Animalutele curtii: 
Eu asa ceva nu am crezut ca poate exista... Au gainile astea 7 ladite, la fel, cu acelasi fel de paie... puse una langa alta. Ei, nu, ele doar pe asta o prefera. Sau, undeva sub o iesle.
Si pentru ca una a cazut closca, astazi i-au pus oua sa le cloceasca. Avem mari emotii :) (ne-a dat o vecina 8 oua verzi, iar restul - parca 19 a pus- sunt de la noi. Daca or iesi si puisori....
In bucatarie si camara:
hai ca acum scriu si eu aici. Am gatit: SALATA!

Cea mai buna si cea mai gustoasa si cea mai sanatosa salata pe care am mancat-o pana acum :)
Ma informez:
trebuie sa citesc daca vinetele se copilesc
Nu-mi aduc aminte anul trecut sa fi avut lasari, sau ma rog, asa multi... Oricum, daca au avut, nu au avut cand erau asa mici. Si nu stiu ce sa e fac, daca sa-i las sau nu...
In plan pentru saptamana ce urmeaza: sa instalam "picatura" si in gradina de afara, sa vedem ce facem cu fasolea si sa mai culegem de-o salata :)

19 comentarii:

  1. Cum stau ele gramada in ladita :)))
    Ce ridichi mari ai...na, ca acum salivez abundent

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) nu-i asa ca e de ras... N-am avut timp sa stau sa pandesc sa vad cea de deasupra, daca a facut ou, ce-a facut... Ma grabeam sa plec, pentru ca anuntau astia furtuna mare si drumu-i lung. Dar poate alta data stau la panda.

      Ridichiile si pe mine m-au uimit. E primul an in care am. Anul trecut (primul de gradinareala) mi le-a pus cineva foarte-foarte dese.
      Multumesc pentru vizita :)

      Ștergere
  2. Dar unde stati? In ce zona? Cum de sunt toate asa de avansate? Ma uimeste tot ce vad. Si imi place mult, mult de tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O... multumesc pentru ca spui ca-ti place :)
      Sunt mari pentru ca facusem socoteala ca in aprilie le voi pune in solar (ma refer la rosii, vinete si ardei) si prin februarie m-am apucat de rasaduri... Numai ca abia saptamana trecuta am putut sa le punem (in solar si afara... ca nu mai aveam incotro).
      Eu stau in Bucuresti, iar tara mea e undeva intre Pitesti si Craiova...

      Ștergere
  3. Stii ca acum este timpul sa dai cu solutia de calciu pe rosii, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiam. Multumesc pentru ca mi-ai spus. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am pus 1 lingura solutie la 1 litru de apa. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru'mana. Am sa stropesc si eu, dar abia sambata viitoare...
      Si tot atunci mi-e gata solutia cu peste si am sa pun si din aceea :)

      Ștergere
  6. ca protectie antimotocoasa harnicuta in mana masculului bine intentionat eu procedez astfel: plantez una bucata de fier beton de 50 cm in fata plantei folositoare omului de care mai am nevoie, uneori ii mai leg si cate o fundita/bucata de cordon/ceva carpa colorata s-o vada explicit domnul barbat. nu pun pet, ca vine zavod sa-l recupereze si gata planta mea, ca se pune s-o cloceasca in timp ce roade petul (tocmai a rezolvat asa o salvie). iar impotriva buruienilor - mulci generos la baza, pe macar 20 cm diametru (eventual inconjori si zona cu pietre, sa se obisnuiasca lumea cu ele in decor si sa stie ca acolo e ceva care mai trebuie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mereu, doar cand il apuca harnicia, Rocky aduna bete, sticle si cam tot ce-mi pun "protectie" la plante. Am mai pus din cand in cand bete, asa cum spui tu (mai ales sa stie sa le mai ude), dar cateodata dispar :)

      Si da, am inceput mulcirea la trandafiri, la clematite. Dar cum as putea mulci o plantuta un pic mai groasa decat un fir de par? :)
      Multumesc pentru vizita :)

      Ștergere
  7. Foarte frumos ce ne arati aici, Ana-Maria! Ma bucur foarte tare pentru tine ca munca ta a dat roade frumoase. :) Si mie imi plac foarte mult florile de gutui, sunt superbe! In schimb, nu ma omor dupa fructe. Mi se par inecacioase, dar miros foarte bine toamna cand se culeg. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mihaela. Esti "incurajatorul" meu numarul 1 :)
      Gutuile... dar dulceata de gutui? Cu nuci... :)
      Pentru cantecul cu "galbena gutuie" fiica mea a invatat sa cante la chitara. Deci sunt bune si gutuile :)

      Ștergere
    2. Daaa? Pai si acum imi spui?! :) Eu am zis sa fiu ponderata ca sa nu zici ca-s vreo apucata. :) Lasand gluma la o parte, sa stii ca in momentul in care te-ai apucat de rasaduri, si vedeam aici pe blog cum le bibilesti si iar le bibilesti, ma rugam sa-ti incolteasca toate semintele. :)
      Am ratat postarea trecuta pentru ca am fost plecata, dar vroiam sa-ti mai spun ca-mi place "rosia de Rocky", cum sta ea plantata la intrarea din solar! :):):)
      Sporuri mari in continuare si felicitari!
      P.S - dulceata de gutui cu nuci nu mi-a iesit in cale pana acum. :)

      Ștergere
    3. :)
      Rocky nu sta decat unde-i lumea. Asa ca prefera sa stea "cuminte" in solar (si serios vorbind, ii zic sa stea culcat si cuminte si nu se misca de acolo. Latra cateii, ar vrea si el sa se duca la gard, si se uita in ochii mei intr-un fel anume, dar pana nu-i zic du-te nu se misca :) Si ma duc sa-i deschid portita de la gradina si in secunda urmatoare e calare pe garduri sa-si consume energia economisita cat a stat cuminte :) )

      Uite, daca nu faci rost de dulceata pana apuc eu sa fac din ai mei, te invit la o dulceata de gutui (dar gutuii mei sunt anul doi abia de cand sunt plantati... ). E foarte buna
      (si ca tot veni vorba de dulceata, am mancat prima data in viata mea dulceata de soc. Nebunie curata :) (am scris ca poate mai citeste cineva care are soc si nu stie de dulceata... )

      Ștergere
    4. Ana- Maria, multumesc frumos de invitatie. Sa stii ca voi astepta sa manac dulceata facuta din fructele pomilor din curtea ta (tara ta).
      Sigur va fi cea mai buna din lume!

      Ștergere
    5. Sunt adormita si am uitat sa scriu ca am auzit si eu de dulceata de soc ca-i foarte buna, dar n-am intalnit pana acum. :)

      Ștergere
    6. :) Esti tu o draguta :)
      O sa fac tot ce-am sa pot sa nu astepti prea mult :)
      Multumesc inca o data.

      Ștergere
  8. fierul beton s-ar putea sa nu-i placa, plus ca daca e bine plantat in pamant nu mai e asa ispititor. plantuta de 5 cm mulcita, da, daca e mai mica... cred ca-i sta foaarte bine in pahar, pe glaf, la apartament :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plantutele mele "anemice" sunt lavanda si am citit ca-i creste radacina foarte-foarte mult. De aceea as dori sa o plantez, sa se dezvolte cum vrea ea. Am sa incerc si cu fier beton :)

      Ștergere