marți, 4 februarie 2014

Inceput

De cand ma stiu am iubit florile.
Mi-am transformat apartamentul intr-un fel de gradina, am adunat zeci de plante... dar tot nu mi-a ajuns. Si incet-incet am inceput sa realizez ca vreau o bucatica de pamant, una mica, dar a mea, in care sa imi pun eu florile mele acolo... Si am inceput cautarile... Sa n-o mai lungesc... de o saptamana sunt fericita posesoare a unei curti!!! Departe, foarte departe de Bucuresti... dar acolo s-a intamplat sa fie (dupa zeci de case vazute... dupa trei ani de cautari...)

Si probabil ca din cauza varstei (am vazut primavara trecuta filmul "Asa-i la 40 de ani" si mi-am dat seama ca toate "framantarile" mele sunt specifice varstei :)) ) am inceput sa ma preocupe foarte tare "ce mancam". Si acum, ca tot am o bucata de pamant sunt foarte hotarata ca eu si familia mea sa mancam ce vom cultiva noi acolo. Sotul e resemnat, copila e ingrijorata. Eu sunt determinata!
Si pentru ca eu sunt bucuresteanca la a treia generatie, va inchipuiti ca am inceput sa invat: despre rosii (tot nu am reusit sa tin minte ce inseamna copilitul si ce inseamna carnitul, dar tot e lucru mare ca stiu ca aceste doua operatii exista si oricum mi-am notat in agenda), despre dovlecei (insa tot nu mi-e clar cum cresc aceste plante... parca nu-mi vine sa cred ca se tarasc pe pamant, dar mi-e clar acum ca nu cresc precum vanata asa cum am crezut pana acum doua saptamani), despre vinete si ardei, despre morcovi (care desi nu sunt legumele mele preferate, sunt pe lista de "must have" in gradina), despre tot ce se incadreaza in categoria leguma. Subiectul, pentru mine care nu stiu cum arata o rasadnita inca, e super-vast. Dar toata viata am invatat si am invatat bine :) .

Pana acum am cumparat 79 plicuri cu seminte (flori si legume) 

si un plantator
pentru ca am vazut eu pe un blog ce frumos se face groapa in care vei pune rasadul, cu plantatorul.
Si, desi ma mananca palmele rau de tot, astept cuminte sfarsitul lui februarie pentru a incepe sa fac rasadurile. Pana atunci, pentru ca nu mai aveam rabdare, am plantat cateva seminte de dalii pitice (mi le si inchipui cat de frumoase vor fi la vara). Deci dalii pitice, plantate in 24.01.2014, rasarite in 28.01.2014 

6 comentarii:

  1. copilire - la "sub-bratul" unei ramuri creste o alta ramura, ea se cheama copil si trebuie rupta. eu o tund cu foarfeca.
    carnire - ii tai motul cel mai inalt al rosiei bezmetice care vrea sa creasca pana la cer.
    dovleceii cresc singurei, nu cer atentie in mod normal si fac si umbra racoroasa plantelor de langa ei (se tarasc pe pamant si nu lasa apa sa se evapore)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand bine ai venit!
      Multumesc pentru lamuririle referitoare la copilire-carnire. Acum mi-e super clar si e bine ca am informatia si aici, pentru ca va fi mai usor de gasit cand singurul meu neuron viabil va fi prea solicitat.
      Cu dovleceii... pana nu vad cu ochii mei... nu am sa pricep... Am cautat o poza "de ansamblu" cu o astfel de planta... nu am gasit. Anul asta voi vedea pe propria piele ce si cum si anul viitor voi sti.
      Multumesc frumos, oricum :)

      Ștergere
    2. felicitari, s-o stapaniti sanatosi!

      Ștergere
  2. Cu cata dragoste vorbesti de tot ce inseamna ''verde'' ,asta am simtit citind Felicitari pentru tot si mult succes in anul acesta sa fie cu multe flori si satisfactii.Te rog,daca nu cer prea mult sa imi dai niste sfaturi privind daliile ,nu am plantat niciodata In cazul meu pot doar planta in ghiveci ,mi-ar placea sa vad din pat cum la fereastra imi zambesc niste dalii inalte(sper ca nu se fac mai mult de 1,5 ) ,frumos colorate si sa imi servesc cafeaua in fiecare dimineata in compania lor.Pamantul universal e bun?As putea deja planta?Vazusem la LIdl(Spania) punga cu 3 bulbi fara sa fie specificat daca sunt mari sau mici ,in cazul de sunt mari cam 1 singur bulb ar fi suficient pentru un singur ghiveci mare ?Multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase.
      Despre dalii stiu ca au rizomii aceia (bulbi, cum le-ai spus tu) dar nu stiu daca ne putem da seama dupa acei rizomi cat sunt de mari plantele.
      Eu am aflat tarziu, la manastirea Agapia, ca exista si dalii pitice. Le stiam doar pe cele de la bunica din gradina care erau pana la cer... sau poate eram eu prea mica... :)
      Cred ca ar merge bine si in ghiveci, daca le asiguri pamant bun si spatiu suficient. Si da, o plata intr-un ghiveci, pentru ca se ramnifica si o sa fie destul de gogata. Sigur cele pitice merg si in jardiniere.
      Oricum, mai cauta sfaturi pe net, sunt convinsa ca sunt persoane care stiu mult mai multe decat mine.
      Eu am o ambitie, sa le obtin din seminte :)

      Ștergere