marți, 25 februarie 2014

Patrunjelul




Ei, patrunjelul nu a facut parte din dieta mea pana acum. Stiu, e sanatos, e gustos, dar mie nu mi-a placut. Si aici ma refer la frunze, radacina de patrunjel nu am putut nici sa o vad in supe/ciorbe (mama o fierbe si apoi o scoate, ca daca o vad…).
Recunosc smerita ca de multe ori am savurat din ochi o salata cu de toate si cu patrunjel pe deasupra. Insa nu am gustat niciodata. Recunosc, arata intr-un mare fel, dar…

Ei… acum vine dilema mea: am cumparat (fara sa realizez) niste plicuri cu seminte care au ca poza niste frunze si scrie “patrunjel” si niste plicuri care au ca poza o radacina si, culmea, scrie tot “patrunjel”! Si am cautat pe net si am gasit ceva de genul “patrunjel de radacina”.
Pai cum “de radacina”? Si celalalt sa inteleg ca e “de frunze”? Adica cel cu poza o radacina nu va face frunzele specifice? Iar cel care are frunzele cum le stiu nu face radacina aceea alba?

Bine, astea-s intrebari din ciclul “cat traieste omu’-nvata”. O sa vad eu la toamna ce si cum: Daca cel “de frunza” are si “morcovul” acela alb in pamant si daca cel cu “morcov” va face si frunzele pe care le stiu eu.

PS: sunt hotarata ca anul asta sa mananc o mare salata cu rosii, castraveti, ardei, patrunjel si marar crescute de mine. Deja mi-e pofta :)

4 comentarii:

  1. Dar nici macar o placinta turceasca, de-aia cu branza si patrunjel nu ai incercat? Nu stii ce pierzi...

    RăspundețiȘtergere
  2. In alta ordine de idei, la patrunjel e ca la telina: exista telina de radacina, aia care o cumparam noi iarna: mare, rotunda, alba si exista telina de tulpina (apio): cea de la supermarket, precum si cea de frunze: adica aceea pe care o au la tara mai toti in gradina: frunze verde inchis, tulpina subtire si tare, radacina mica de tot. Patrunjelul de frunze are radacina subtire. Daca tragi nitel mai tare de frunze, iese cu totul. Pe cand cel de radacina e cam ca morcovul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt soiuri diferite ale aceleiasi specii. Unul produce, mai ales, frunze, celalalt dezvolta radacini voluminoase. La fel si la telina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca anul asta va creste patrunjel in gradina mea, promit ca voi incerca :)
    Nici nu m-am gandit pana acum ca sunt soiuri diferite... Nu as fi crezut ca frunzele de telina pe care le cumparam toamna pentru muraturi nu sunt rupte de la aceeasi planta de la care cumparam si radacina... Si acum constat ca telina de frunze nu mi-am luat...
    Voi vedea anul asta cu ochii mei, daca vor vrea sa creasca in gradina mea, cum sta treaba.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere