luni, 2 martie 2015

Fila de jurnal 5

Cand ( ziua, data, ora): 2 martie 2015. Martie! In sfarsit martie!!!
Stare de spirit:
desi la ora asta ar trebui sa fiu plina de incredere si de speranta, nu sunt chiar asa... Nu razbesc cu rasadurile, ele parca-mi fac in ciuda si nu se dezvolta asa cum le-am spus eu (adica saptamana asta sa creasca rosiile, sa am timp sa le transplantez vineri, saptamana viitoare telina, ca vineri... si tot asa. Ele cresc care cum vor si cand vor. Iar eu nu pot altfel decat sa-mi urmez planul: in fiecare vineri transplantari. Ce se poate... Ca sa nu mai spun ca au crescut ba prea inalte, ba prea subtiri... Cred ca pana la urma ma bucura cele care nu au crescut deloc :)
Vremea: habar nu mai am cum a fost saptamana trecuta. In week-end a fost frumos iar azi e un soare..
Poza saptamanii:
Am ales aceasta "poza saptamanii" pentru ca dupa ce mi s-au lungit ochii uitandu-ma daca rasar sau nu, au rasarit. Dar la asa ceva nu ma asteptam... Este telina. Adica chestia aia robusta, mare... care oricum mie nu-mi place, dar imi plac frunzele ei cum arata in muraturile mele... Ce a iesti din seminte, plantutele astea, sunt groase cam cat un fir de par. Maxim. Ei pe astea trebuie eu sa le rasadesc de doua ori, basca, si mai trebuie sa le fasonez si radacinele la fiecare transplantare. Si asta in conditiile in care anul trecut costa 1 leu firul de rasad gata de pus in gradina... Asa ma apuca o disperare cateodata... Dar nu ma las. Trebuie sa razbesc si cu telina.
Pentru ca urmeaza cimbrul, care e la fel de gros :)
Gradina de legume: creste pe la geamurile mele :).
Vineri am facut un super-efort si am transplantat ardeii si cateva vinete plantate ... nu mai stiu cand
Sunt 58 de pahare, marea majoritate ardei (parca). Sunt si cateva vinete albe, pentru ca doar cateva mi-au rasarit.
Alte vinete (puse in 22 februarie) asteapta.
(pe vinetele astea le cheama Zaraza si Dragaica si mi-e tare drag de ele ca le cheama asa)
Iar ardeii pusi tot atunci abia si-au dat seama ce vreau eu de la ei
A... si cartofii (cam acum trei saptamani- o luna pusi in apa) au inceput sa inmugureasca

Via si livada: n-am nicio veste...
Florile:
tot orhideele de data trecuta :)
Plante la ghiveci: am reusit performanta sa nu-mi cumpar nicio floare zilele astea. Tot ce-am luat au fost pentru a le oferi, iar eu chiar nu am tanjit dupa niciuna. Lucru mare, zic eu, cunoscandu-ma de cativa ani :)
Plante aromate si medicinale: ... ei... aici e aici... Mi-am luat salvie si nu mai stiu ce, dar nu ma incumet sa plantez. In schimb, dupa ce or fi degerat o luna in frigider, am plantat, in safsit, restul de seminte de lavanda.
Si stau pe o tava fix pe calorifer. Mai mare caldura... doar in cuptor sa le bag. Sa vedem acum ce iese.
Patrunjelul cret m-a dezamagit anul asta...
Abia azi vad ca a inceput sa iasa (pus in 22 februarie). Dar macar e mai solid decat telina si cimbrul.

A.... rectificare (mi-e greu sa modific toata postarea acum). Asta:

e menta! Nu cimbru. Menta!
(cred ca nici nu o mai vreau, ca cica e invaziva... dupa ce ca-i asa subtire).
Acum constat ca cimbru ori nu a iesit, ori nu l-am pus. Mai verific o data, mai tarziu...
 Animalutele curtii: Gainile noastre au inceput sa se oua, nu gluma. De duminica pana marti sotul meu mi-a adus acasa 14 oua! Dar ala a fost maximul :)
Cel mai drag animalut, in schimb, e Rocky. Mi se stange imima la gandul ca peste o saptamana-doua va pleca la tara... Ma bucur pentru el, ca-i va fi mai bine, cred, dar eu...
Dar pana atunci profitam





In bucatarie si camara:  clar, renunt la rubrica asta.
Saptamana asta am folosit aragazul sa fac cafea, sa incalzesc o furculita sa gauresc paharele pentru ardei, iar cuptorul o data, cand am bagat niste zat de cafea sa-l usuc... Dar ii vine randul, zic eu, ca vor pleca parintii mei la tara...
Ma informez: da, ma informez. Si ma uimesc cum altii au timp si de animale, si de plante si le si cresc rasadurile ca la carte... Azi dimineata am mai citit pe net despre o familie tanara din Bucuresti care se va muta pe langa Sighisoara. Sa aiba noroc si sa le reuseasca toate planurile. Eu nu as avea asa curaj... Dar ideea e incoltita in minte de foarte multa vreme...
In plan pentru saptamana ce urmeaza: chiar nu mi-am facut niciun plan, pentru ca oricum se da peste cap... Oi face si eu ce-oi apuca... Ce o striga mai tare, de aia ma apuc...

4 comentarii:

  1. Ei, o sa fie un comentariu mai lung cred. Unu la mana trebuie sa admir rabdarea ta de a pune la incoltit si apoi a transpanta fiecara rasad in parte. Ma uimeste unde ai loc de toate acele paharute cu rasaduri.
    Apoi, eu m-am hotarat sa pun rasaduri numai la ce e neaparat necesar: cimbrul de exemplu stiu ca merge si pus direct in pamant. Asa am facut anul trecut.
    Menta: eu am adus de la bunica cateva fire cu radacina acum doi ani. S-au prins si s-au inmultit singure destul cat sa-mi ajunga anul trecut sa fac cateva sticle de sirop de menta ( peste 4 l). Poti s-o plantezi undeva unde nu ari an de an ca ea rasare singura.
    O intrebare: de ce pui cartoful asa la incoltit? In postarile tale trecute parca am citit ca e cartof dulce. Necesita un tratament special fata de cei obisnuiti?
    Rocky, ca de obicei e o incantare sa-l vezi.
    Rubrica "In bucatarie si in camara", da stiu nu prea avem ce scrie in perioada asta. Cand am pus-o in jurnal, m-am gandit ca o sa vina vremea cand tot ceea ce cultivam va da roade si toate vor trece prin bucatarie si apoi in camara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, vine vremea si bucatariei si camarii... Toate la timpul lor. La mine lipsa de timp este acuta si cronica (daca se poate si una si alta) si de aceea evit bucataria cat pot. Adica cat e mama in Bucuresti. Dupa... vom vedea.
    Cartoful e dulce. Am citit pe net cum se procedeaza. Pana acum ne-am incadrat in ce-am citit. Acum urmeaza sa creasca mugurii aceia, sa faca radacini, moment in care ii transplantam si pe ei :))
    De ce ma chinui cu rasadurile? Pentru ca eu nu-s acolo zi de zi... basca sunt perioade cand nu ma duc si doua saptamani... Si mi-e mai greu sa le explic parintilor ce si unde am pus, ce trebuie udat... ce nu... Anul trecut nu prea a iesit ce am pus asa, direct. Bine, nici eu nu stiu prea bine ce si cum se pune... iar parintii mei nici atat...(dar la telina cica-i musai sa faci rasad). Probabil ca voi pune si direct in pamant cimbru si mai stiu eu ce... Vedem...

    Multumesc pentru cuvintele frumoase despre Rocky. Il ador!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani! Sanatate si spor in tot ce iti doresti sa realizezi.
    Te imbratisez cu drag,
    Ella

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult draga mea Ella!
      Va doresc si voua la fel: sanatate si numai impliniri!

      Multumesc!

      Ștergere